Köszi, dühös pékné, imádjuk a fánkot!

nlc | 2018. Február 13.
Csokis vagy lekváros? Szalagos vagy hosszúkás? Tulajdonképpen mindegy is, csak fánk legyen. De miért pont farsang idején esszük? És mitől lesz szalagos? Megannyi égető kérdés fánkügyben.

Az édesszájú királyné esete a fánkkal

A történészek szerint egészen az ókorig vezethető vissza a fánk eredettörténete, de a maihoz hasonló fánkok csak a 18. században váltak egyre népszerűbbé Európában. Két legenda is kötődik a történetéhez. Az egyik szerint Marie Antoinette királyné egy kalandos karneváli éjszakán kóstolta először a francia fánkot (beignet). Megszökött ugyanis a Tuilleriákban rendezett farsangi álarcosbálról, és álruhába öltözve elvegyült az utcán hömpölygő tömegben. A séta közben megéhezett, így egy mézeskalácsos mestertől vásárolt egy fánkot. Annyira ízlett neki, hogy megkérte az őt kísérő lovagot, vegye meg az árustól az összes fánkot. Amikor a tartalék elfogyott, és a karnevál is véget ért, a palotába hívatta a fánkot árusító mestert, aki pontosan elmondta a a fánk receptjét és elkészítési módját a királyné cukrászának. A cukrász finomította, és egy kicsit módosította a receptet, és ettől kezdve a királyi lakomák kedvelt finomságává vált a fánk.
Mivel viszonylag olcsó, laktató és finom volt, hamar divatos süteménnyé és a farsang kísérőételévé vált.

Repül a tészta, ki tudja, hol áll meg

Egy másik elmélet szerint a fánk valójában Bécsben született.

„Az eset úgy kezdődött, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék elhalálozván, műhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyű az élete özvegy Krapfennénak, mindazonáltal továbbra is az ő pékségéből került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részéből is elzarándokoltak érte az emberek. Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott.., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni.

Szerencsére rosszul célzott, és a tészta nem az illető képén csattant, hanem a kályhán lévő lábasba pottyant, amelyben zsír fortyogott. A váratlan következmény az lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek.”
(Részlet Halász Zoltán Mesélő szakácskönyvéből)

Ennek a történetnek van egy másik verziója is, amely szerint a temperamentumos Cecília egész pontosan férjét vette célba az elhajított tésztadarabbal – hogy pontosan hogy történt, azt nem tudjuk, de hogy repült a tészta, az szinte biztos. Ahogy az is, hogy az eset farsang idején történt, ezért került aztán be a nevébe is.

Híre ment az új édességnek, így onnantól kezdve hosszú sorokban várakoztak a vevők, hogy kisüljön a fánk, melyet a császári udvarban is egyre jobban megkedveltek. 1815-ben aztán  a napóleoni háborúk végét jelentő Bécsi Kongresszuson gyűltek össze az európai koronás fők, és hónapokig tanácskoztak, mely tanácskozásokra Krapfen pék szállította a fánkot. Farsang  idején 2 millió darab szalagos fánkkal  szolgálta  a tárgyalás sikerét – és ezzel örökre beírta magát a fánktörténelemkönyvekbe is.

Fotó: Erika Goldring/Getty Images

Egész Európában népszerű édességgé vált, és szép lassan minden országnak meglett a saját fánkja. Töltött, lekváros, szalagos, hosszúkás, vagy épp apró gombóc alakú – egy biztos: bő olajban, illetve zsírban sütjük ki, akármelyiket is választjuk. 

De miért lyukas az amerikai fánk?

Amerikába a holland telepesek vitték magukkal a fánkot, és bár az amerikai fánk teljesen más, mint az európai fánkok, egy érdekes történet azért ehhez is kötődik. Mégpedig a közepén lévő lyuk története. Eredetileg nem volt lyukas a fánk, és így sokszor maradt nyers a belseje, ami a legenda szerint egy szerencsés véletlen által oldódott meg. 1847 nyarán ugyanis egy hajó hatalmas viharba került, és a kormánykerék egy küllője átszúrta a kontrollálatlanul repkedő nyers fánktésztát. Minden falat számított, ezért így, lyukasan sütötték meg a vihar után a fánkot, és mivel így végre át is sült, ezután már mindig lyukasan sütötték.

 

Klasszikus szalagos fánk

Szalagos fánk lekvárral (Fotó: Kis-Varga Judit)

Hozzávalók kb. 15 db-hoz:

1. A puha vajat elmorzsoljuk a liszttel és a sóval. A tejbe langyosra melegítjük, beleszórjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt, majd a tojássárgájával együtt a lisztes keverékhez adjuk. Sima, lágy tésztává dagasztjuk, majd letakarva a duplájára kelesztjük.

2. A megkelt tésztát kissé átdolgozzuk, majd lisztezett munkalapon 2-3 cm vastagra nyújtjuk. 7-8 cm átmérőjű pohárral vagy kiszúróval kiszaggatjuk, konyharuhával letakarjuk, és újabb 15-20 percig kelesztjük.

3. Olajat hevítünk, majd a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintjük, lekvárral tálaljuk.

Tipp:  Mindenképpen szánjuk elég időt a kelesztésre, mert a könnyű, megfelelően kelesztett fánk gyorsan felfújódik, így szalagos lesz, nem merül el az olajban. Az olaj ne legyen túl forró, mert akkor a külseje hamar megég, de a belseje nyers marad.

A fánk akkor lesz szalagos, ha először fedő alatt sütjük, majd mikor megfordítjuk, nem tesszük vissza a fedőt és hirtelen megnő a tészta, így van egy rész, ahol nem éri úgy az olaj és ott nem kap színt.

New Orleans fánkja – Beignet

Beignet fánk (Fotó: Szűcs Réka)

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):

1. A tejet felmelegítjük, hozzákeverjük a kefirt, a cukrot és a szárított élesztőt. Egy másik tálba kimérjük a lisztet, a sütőport és a sót.

2. A száraz anyagokhoz öntjük a tejes-kefires keveréket.

3. Kezünkkel vagy fakanállal alaposan összekeverjük. A kapott massza elég lágy, de nem kell megijedni. Tiszta konyharuhával lefedve, meleg helyen 1 órát kelesztjük.

4. A megkelt tésztát bőségesen lisztezett nyújtódeszkára borítjuk. Tetejét is alaposan megszórjuk liszttel, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kisebb téglalapokra vágjuk.

5. Az étolajat közepes lángon felhevítjük, és aranybarnára sütjük benne a fánkokat. Papírtörlőre szedjük, és még melegen megszórjuk porcukorral.

A receptet és a fotót Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette. 

Zeppola (olasz túrófánk)

Olasz túrófánk (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók 15 kisebb fánkhoz:

1. Az alapanyagokat összedolgozzuk, majd vizes kézzel vagy két kanál segítségével a forró olajba szaggatjuk a fánkokat.
2. Mindkét oldalát pirosra sütjük (magától átfordul). Lekvárral vagy csokoládékrémmel kínáljuk.

Rózsafánk

Rózsafánk (Fotó: NlCafe)

Hozzávalók 15 fánkhoz:

1. A lisztet a sütőporral, sóval, cukorral, tojásokkal és a tejföllel összedolgozzuk, majd lisztezett felületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Három különböző méretű, kerek szaggatóval köröket szaggatunk, ezeket 4-6 helyen késsel kicsit bevagdossuk.
2. Egymásra helyezünk 3 különböző méretű kört, ujjunkkal középen összenyomjuk. Forró olajban kisütjük a fánkokat. Sütés közben szétnyílik a tészta, mint a rózsa. Ha szükséges, megfordítjuk. A közepébe lekvárt teszünk, porcukorral megszórjuk.

Csokival töltött churros fánk

Csokis churros fánk (Fotó: Thinkstock)

Hozzávalók:

  1. Egy nagyobb edény alatt kapcsold a tűzhelyet közepes-magas fokozatra, majd tedd bele a vajat, a barna cukrot, a sót és a vizet. Forrald fel, hogy a vaj teljesen megolvadjon.
  2. Ha felforrt, kapcsolj közepes lángra, és keverd hozzá a lisztet is. Addig kevergesd egy fakanállal, amíg össze nem áll formázható tésztává!
  3. Vedd le a tűzről, hagyd pár percet hűlni, majd add hozzá a vaníliát, valamint egyesével keverd el benne a tojásokat.
  4. Az így kapott tésztát töltsd egy habzsákba, és formázz egy tepsire azonos méretű karikákat belőle. Minden karika tetejére helyezz pár darab csokichipset, majd nyomj még egy réteget rájuk a tésztából!
  5. Minimum 3 órára vagy akár egész éjszakára tedd hűtőbe.
  6. Hevíts olajat 175 fokosra egy mély lábosban, és kezdd el kisütni a fánkokat!
  7. Ha megsültek, egy papírtörlő segítségével itasd fel róluk az olajat, majd forgasd meg őket fahéjas cukorban!

Túrófánk citromkrémmel

Túrófánk citromkrémmel (Fotó: Szűcs Réka)

 

Hozzávalók:

A túrófánkhoz:

A citromkrémhez:
  1. A citromkrémhez egy lábasba tesszük az összes hozzávalót a vaj kivételével.
  2. Közepes lángon addig főzzük, amíg sűrű vaníliakrém-állaga nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és darabonként hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Hűlni hagyjuk.
  3. A fánkhoz az összes hozzávalót alaposan összekeverjük.
  4. Az olajat közepes lángon felforrósítjuk, majd púpozott teáskanálnyi adagokat potyogtatunk a tésztából a zsiradékba.
  5. Aranybarnára sütjük a fánkokat. Papírtörlőre szedjük, megszórjuk porcukorral, és a citromkrémmel kínáljuk. 

A receptet és a fotót Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

Sütőtökös fánkbombák

 

Sütőtökös fánk (Fotó: Tasty)

Hozzávalók 8-10 adaghoz
  1. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fűszereket és a sót.
  2. Egy másik tálban keverd össze a sütőtökpürét, a vajat és a tojást.
  3. A száraz keverékre öntsd rá a folyadékot és keverd össze alaposan.
  4. Az így kapott tésztából formázz kis golyókat, közben pedig hevíts olajat egy serpenyőben 160 fokosra.
  5. Egyszerre 3-4 fánkbombát süss ki, körülbelül 4-5 percig, amíg aranybarna nem lesz.
  6. A maradék cukrot és a fűszerkeveréket (használhatsz fahéjat vagy kakaót is) keverd össze és forgasd meg benne a még meleg fánkocskákat.

Éclair fánk

Éclair fánk (Fotó: Thinkstock)

Hozzávalók:

  1. A vizet és a tejet öntsd össze, adj hozzá egy csipetnyi sót, és a vajjal együtt forrald össze.
  2. Amikor a vaj felolvadt benne, szórd bele a lisztet. Kevergesd addig, amíg elválik a lábos aljától, húzd félre a tűzről, és egyenként, egy kézi habverő segítségével keverd bele a tojásokat.
  3. Tedd a masszát egy nyomózsákba vagy egy erős nejlonzacskóba, és egy sütőpapírral bélelt tepsire formázz 5 centi hosszú és 1-2 centi széles éclairdarabokat.
  4. 200 fokra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig. Vágd félbe, kenj rá vanília- vagy bármilyen más krémet, a tetejére csöpögtess csokimázat. 

Berlini töltött minifánk

Berlini minifánk (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók 40 apró fánkhoz:

 
1. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a porcukorral, az olvasztott vajjal, a tojássárgájával és a rummal, majd beleöntjük az élesztős tejet. Alaposan kidagasztjuk, majd letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük.

2. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kis méretű szaggatóval/pohárral kiszaggatjuk. Bő olajban kisütjük, majd kristálycukorba forgatjuk.

3. A töltelékhez a tejszínt felforrósítjuk, majd beletördeljük a csokoládét, felolvasztjuk benne. Kicsit hűtjük, majd habzsákba töltjük. A fánkokat megtöltjük a csokoládékrémmel. A maradék krémet a fánk mellé kínáljuk.

 

Bloggereink is imádják a fánkot, tőlük is válogattunk néhány kedvencet:

Exit mobile version