Gasztro

A tökéletes sült csirke titka

Sok mindent lehet csirkéből készíteni, de az igazi, a legeslegjobb azért mégis csak a sült csirke. Nem csoda, hogy a sztárséfek is sokáig kísérleteznek a tökéletesítésen. Szerencsére tippjeiket nem is tartják meg maguknak, így nekünk már igazán könnyű dolgunk van, pár apró trükk, és tökéletes lesz a sült csirke!

A sült csirkével nem nagyon lehet melléfogni. Azok is szeretik, akik legszívesebben állandóan csirkemellet ennének, és azok is, akik mellet soha, viszont combot bármikor szívesen. Szép is, finom is, és egyszerű is elkészíteni, csak addig tűnik mumusnak, míg ki nem próbáljuk egyszer. Onnantól viszont legszívesebben szinte minden héten sütnél egyet. Az a ropogós bőr… egyszerűen isteni!

Így készül a sült csirke

sült csirke recept

A sült csirke hozzávalói

Hozzávalók:

  • 1 konyhakész csirke
  • kb. 10 dkg vaj
  • 1 db citrom
  • 1 fej vöröshagyma

A sült csirke sütése nem túl bonyolult, de van pár apró trükk, amivel szinte tökéletessé tehetjük. 

Miután alaposan megmostuk, és letörölgettük, puha vajjal kívül és belül is alaposan bedörzsöljük, és amennyire lehet, a bőr alatt is. Egyenletesen sózzuk-borsozzuk (bár nálam ez lemaradt borsallergia miatt, de egyébként ti ne hagyjátok ki!). A belsejébe teszünk egy félbevágott citromot és egy félbevágott vöröshagymát, és tepsibe tesszük.

Én tettem még mellé egy fej fokhagymát is – gerezdekre szedve, hámozatlanul (szépen megsül így is, és ki lehet majd pattintani a belsejét), de volt már olyan is, hogy lila hagymát, vagy pár szál kakukkfű, rozmaring is került a tepsibe – itt nagyon hibázni nem lehet. 

sült csirke recept

Csirke sütés előtt

Ekkor 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 10 percig sütjük a hátán fekve, majd egyik combjára fektetve sütjük 20 percig, meglocsoljuk, és a másik combjára fordítva is sütjük 20 percig. Visszafordítjuk a hátára, és további 20 percig sütjük, majd elzárjuk a sütőt, ismét sózzuk-borsozzuk, friss vajat kenünk rá, és további 15 percre a már kikapcsolt, de még meleg sütőben hagyjuk. 

Ezután következik az egyik legfontosabb lépés, a pihentetés. Legalább 15 percig pihentessük a csirkét, mégpedig úgy, hogy a lába fölfelé mutasson, a püspökfalattal együtt (támasszuk alá valamivel). Ez azért fontos, mert így a húsnedvek a mellbe csorognak, és szaftosítják.

sült csirke recept ebéd vacsora

Elkészült a sült csirke

Szinte minden sztárséfnek megvannak a maga trükkjei, mitől lesz a sült csirke tökéletes. A fenti sütési mód Joel Robuchontól származik, de Heston Blumenthal is sokat foglalkozott a témával, és ő például 60 fokos sütőben süti a csirkét órákon át, majd zsírban pirítja meg a kész csirkét. 

Thomas Keller a sós pácban látja a tökéletes sült csirke titkát. Ő azt mondja, hogy az a legjobb, ha sütés előtt a csirkét 6 órára 6 százalékos aromatizált sóoldatban áztatjuk. Ez ízt is ad neki, de még ennél is fontosabb, hogy olyan kémiai folyamatokat is elindít, amely növeli a fehérjék vízvisszatartó képességét, vagyis szaftosabb lesz a végeredmény.

5 liter vízbe 300 g sót teszünk (még jobb, ha ennek 10 százaléka pácsó), hozzáadunk két félbevágott citromot, egy fej félbevágott fokhagymát, 3 evőkanál szemes borsot, 6 babérlevelet, 3-4 evőkanál mézet, egy csokor petrezselyemszárat és 6-8 szál kakukkfüvet, aztán felforraljuk, egy percig forraljuk, majd teljesen kihűtjük. Ebbe tesszük a csirkét 6 órára. (A megadott mennyiség kb. 2 csirkére elegendő, előző nap készítsük el, hűtőszekrényben 3-4 napig eláll.) Pácolás után a csirkét lemossuk, szárazra töröljük, így sütjük meg egészben a fenti módon.

Vannak, akik szerint csakis akkor lesz tökéletes a sült csirke, ha alaposan megtöltjük a belsejét. Alma, hagyma, aszalt gyümölcs, zsömle, fűszeres rizs is kerülhet a belsejébe – de bármi is kerül bele, a lényeg az, hogy belülről védje a melle húsát a hőtől, mert így biztos, hogy szaftosabb marad. 

Mihez kezdjünk a maradék csirkével?

Ha többen vagyunk a csirkére, akkor pillanatok alatt elfogy. Egy kis melle bőrével ide, egy kis comb oda, és tálalás után 10 perccel már csak a csontok vannak az asztalon – és tényleg nem is érdemes várni, mert a sült csirke frissen jó, de úgy nagyon. 

Ha viszont egyedül vagy egy csirkére, vagy sok minden készült, és maradt belőle, akkor érdemes  levágni a csontról a húst, a legkisebb darabkákat is, és újrahasznosítani. Rengeteg lehetőség van, nálunk most vacsorára egy nagyon egyszerű quesadilla és saláta készült a húsból, másnap reggel pedig a rántottát dobtuk fel egy kis zöldséggel és csirkehússal, de készülhet a maradék húsból paella, kerülhet tésztára, pizzára vagy melegszendvicsbe is, sőt akár quiche-t is lehet sütni belőle. 

Csirkés-körtés saláta

csirke körte saláta recept

Csirkés-körtés saláta mogyoróval

Hozzávalók:

  • csirkemell (sülve)
  • körte
  • madársaláta
  • só, bors
  • mogyoró
  • aszalt áfonya (vagy más aszalt gyümölcs – el is hagyható)
  • salátaöntet

A hozzávalókat összeforgatjuk, és salátaöntettel locsoljuk meg. Kész is a salátánk. 

Quesadilla

csirke sajt quesadilla recept gyors vacsora

Csirkés-sajtos quesadilla

Hozzávalók:

  • tortillalapok
  • sajt (akár többféle)
  • csirkehús (sülve)

A tortillalapot félbevágjuk, és serpenyőben megpirítjuk az egyik oldalát, majd megfordítjuk, a egyik fél tortilla lapra ráterítjük a sajtot, és a csirke falatkákat (érdemes kisebb, laposabb darabokat használni), és ráterítjük a másik fél lapot, és megpirítjuk mindkét oldalát. Ha kész, kisebb darabokra vágjuk, és már ehetjük is! 

csirke sajt gyors vacsora

Csirkés-sajtos quesadilla

Ezt is sokféleképpen variálhatjuk: kenhetünk a lapokra avokádókrémet, tejfölt, krémsajtot, paradicsomszószt, kerülhet bele bazsalikom, mozzarella, kukorica, zöldségek és gyakorlatilag bármi, ami nem túl nagy darabos. Tökéletes gyors vacsora, akárhogy is készül. 

Csirkés-zöldséges rántotta

csirke rántotta tojás recept reggeli

Csirkés-zöldséges rántotta

Hozzávalók:

  • vöröshagyma
  • tojás
  • csirke (sült)
  • kaliforniai paprika
  • pici olaj

A vöröshagymát felaprítjuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a csirkét, és kicsit megpirítjuk. Jöhet a felkockázott kaliforniai paprika, majd pedig a kevés sóval elkevert tojás. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top