Egy klasszikus olaszos tésztaétel vegán verziója következik, amelyben ugyanúgy ott vannak kedvenc olaszos fűszereink, hús helyett azonban zab, cukkini és csicseriborsó kerül a „húsgolyóba”. Tökéletes példa arra, hogy vegánként sem kell lemondani a klasszikus kedvencekről – elég egy kis kreatív átalakítás!
Hozzávalók:
- 1 konzerv-csicseriborsó átmosva és lecsepegtetve
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 csésze zab
- 1 tk. szárított bazsalikom
- 1 tk. szárított bazsalikom
- 1/2 tk. só
- 2 evőkanál élesztőpehely
- egy 1/2 citrom leve
- 1 nagyobb cukkini lereszelve
- 1 liter fűszeres paradicsomszósz
- 250 gramm teljes kiőrlésű tészta
Elkészítés:
- Robotgépben dolgozzuk össze a csicseriborsót, a fokhagymát és a zabot, míg krémes pasztát kapunk belőle.
- A keveréket öntsük át egy tálba, adjuk hozzá az élesztőt, a fűszereket és a citromlevet is. Tegyük hozzá a lereszelt cukkinit – ha a massza nem állna össze, adjunk hozzá egy pici lisztet vagy finomra őrölt zabot.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A kezünkkel formázzunk kisebb golyókat, nagyjából 12-nek kell kijönnie belőle. 25 percig süssük a golyókat, addig főzzük ki a tésztát a dobozon található instrukciók szerint.
- Ha a golyók aranybarnára sültek, öntsük nyakon a fűszeres paradicsomszósszal, majd forgassuk bele a tésztát. Friss bazsalikommal megszórva tálaljuk.