nlc.hu
Gasztro
Tengeri algából készül az első ehető csomagolóanyag

Tengeri algából készül az első ehető csomagolóanyag

Két év alatt, közösen fejlesztené ki az ehető csomagolóanyagot Németországban egy gyorsétteremlánc, egy főiskola és egy kutatóintézet. Északi-tengeri algából akarnak csomagolóanyagot gyártani.

A komposztálható, sőt ehető csomagolóanyag kifejlesztéséről a Bremerhaveni Főiskola, a bremerhaveni Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató Intézet, valamint a Nordsee gyorsétteremlánc írt alá két évre szóló szerződést szerdán. A projektet a szövetségi állam is támogatja.

Frederike Reimold projektvezető szerint az új terméket kizárólag északi-tengeri algából akarják előállítani, és a növény minden részét fel akarják használni, nem csak egyes alkotóelemeit.

Az ehető csomagolóanyagnak

  • nem lehet algaíze,
  • nem ereszthet a színe, és
  • nem puhulhat fel túl hamar.

A német szövetségi környezetvédelmi hivatal adatai szerint Németországban 15 év alatt 110 ezer tonnáról 256 ezer tonnára nőtt a csomagolóanyag-felhasználás a vendéglátóiparban.

Környezetvédőknek aggályaik vannak a lebomló csomagolóanyagot illetően, mert az – szerintük – szemetelésre ösztönözhet (nem okoz lelkifurdalást), és problémát okozhat a hulladékszelektálásnál. Úgy vélik, a helyes irányt a többször felhasználható csomagolás jelentené.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top