Gasztro

Megdöbbentő dolog derült ki a palackozott ásványvizekről

Műanyagszemcsékkel szennyezettek a legnépszerűbb palackozott ásványvizek. A kutatók szerint a csapvíz gyakorlatilag biztonságosabb, mint a palackozott víz.

Apró műanyagszemcséket mutattak ki a kutatók a világ legnépszerűbb palackozott ásványvizeiben egy 9 országra kiterjedő vizsgálat keretében. A fredoniai New York Állami Egyetem kutatói 250 palackozott vizet vizsgáltak meg Brazíliában, Kínában, Indiában, Indonéziában, Kenyában, Libanonban, Mexikóban, Thaiföldön és az Egyesült Államokban. Többek között az Aqua, az Aquafina, a Dasani, az Evian, a Nestle Pure Life és a San Pellegrino márkák palackozott vizeiből vett minták 93 százalékában mutattak ki műanyag szennyeződést, például polipropilént, nejlont és polietilén-tereftalátot (PET) szakemberek.

A kutatók úgy vélik, a szennyeződés, azaz a műanyagrészecskék többsége a palackozási eljárás folyamán (magából a palackból és a kupakból) kerül a termékekbe.

A szakemberek szerint a csapvíz gyakorlatilag biztonságosabb, mint a palackozott víz. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy milyen kockázatokat jelent az emberi szervezetre az ilyen mértékű szennyezettség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top