A modern sütik mellett jól esik néha egy kicsit pepecselni a régi kedvencekkel. A legjobb retró sütik megérik a fáradtságot.
Női szeszély
Igazi klasszikus, elfeledett kedvenc, melynek a neve kifejezi, igazi lányszíveket megdobogtató kis költeménnyel van dolgunk: finom linzer, rajta aranyló baracklekvár és lágyan olvadó tojáshab.
Régi képeket nézegetve jutott eszembe ez az elfeledett süti, melynek neve már kisgyerekként megtetszett, bár akkoriban nem voltam tisztában azzal, mi is az a női szeszély, ellentétben apukámmal, akinek 3 is jutott kis családunkban belőle.
Minden vasárnap, minden ünnepnapon ott volt az asztalon a habos süti, hozzátartozott az otthonhoz, a gyerekkorhoz, a családhoz.
Hihetetlen, mennyi emlék kapcsolódhat egy-egy süteményhez, és milyen mély érzéseket tudnak megbolygatni bennünk a régi ízek!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 cs. sütőpor
- 1 cs. vaníliáscukor
A töltelékhez:
- baracklekvár
- 6 tojás fehérje
- 10 dkg cukor
- fél citrom leve
A recept a Női szeszély blogon folytatódik.
Hólabda
A következő sütemény nekem elég nagy újdonság volt. Bár sosem voltam édesszájú, úgyhogy ezen nincs mit csodálkozni… Ez a finomság szintén Évike repertoárjába tartozik (a történetről bővebben ittírtam), a gyerekeimnek ez ízlett a legjobban, többször el is készítettem karácsony óta.
Először kicsit macerásnak tűnik, de nem az. Én a kenést meg hempergetést a tv előtt szoktam végezni, jó kis idegnyugtató.
Hozzávalók 8 személyre:
A tésztához:
- 8 tojás
- 40 dkg porcukor
- 8 kanál forró víz
- 25 dkg liszt
- 1 zacskó sütőpor
- 3 dkg kakaó
A krém:
- 5 ek liszt
- 5 dl tej
- 25 vaj
- 20 dkg porcukor
- 2 vaníliás cukor
1 zacskó kókuszreszelék
A recept a Tetovált lány konyhája blogon folytatódik.