Mikor már azt hinnénk, mindent láttunk, ami egy zabkásával történhet, felbukkan egy újabb, még izgalmasabb recept. A hagyományos, frissen főzött zabkását már biztosan próbáltad, és szerintünk az egész estés verzió sem ismeretlen. Ebben a receptben az előre bekevert zabkását kell a hűtőben pihentetni, aztán csak berakni a sütőbe. Egy előre elkészített nagyobb adaggal így az egész család jóllakhat, vagy elrakhatod egy hétre előre, aztán reggelente csak újra kell melegítened egy-egy adagot.
Sütőben sült zabkása
Hozzávalók (4-6 adaghoz):
- 2 ek. sótlan vaj és még egy kicsi az edény kivajazásához
- 1 nagy tojás
- 3 csésze tej
- 1/4 csésze méz vagy juharszirup
- 2 tk. vanília kivonat
- 1 tk. fahéj
- 1 tk. sütőpor
- 1/4 tk. só
- 2 csésze nagyszemű zabpehely
- magvak, aszalt, vagy friss gyümölcs, kókuszchips
Elkészítés:
- Vajazz ki egy 20×20 centis tepsit, aztán tedd félre.
- A vajat olvaszd fel, majd keverd össze a tojással, a tejjel, a mézzel, az édesítővel, a fahéjjal és a vaníliával.
- Keverd hozzá a sütőport, a sót, és a zabpelyhet is. Ízlés szerint adj hozzá mandulát, diót, friss, vagy aszalt bogyós gyümölcsöket.
- Fedd le a tepsit, és pihentesd a zabkását egy éjszakán (8 órán) át hűtőben.
- Másnap reggel nincs más dolgod, mint 175 fokos sütőben, 45 perc alatt készre sütni. Tálald melegen, kókuszchipsszel a tetején.