Egy vegetáriánus is lehet hedonista – főleg ha ilyen fogásokkal kényezteti magát és családját, mint ez a libanoni shakshuka. A közel-keleti lecsóként is definiált egytálba ezúttal egy kis padlizsán is került, attól még finomabb és laktatóbb lett a végeredmény. Íme, a recept:
Padlizsános shakshuka
Hozzávalók (6 adaghoz):
- olívaolaj
- 2 padlizsán, felkarikázva
- fél lilahagyma, felszeletelve
- 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 8 nagyobb koktélparadicsom, felkockázva
- 125 ml paradicsomlé
- fél tk. só
- fél tk. bors
- fél tk. római kömény
- 6 tojás
- 100 g morzsolt fetasajt
- petrezselyem
- pita kenyér
Elkészítés:
- 200-220 fokra melegítsük elő a sütőt.
- Az olívaolajat hevítsük fel a serpenyőben. Fűszerezzük be a padlizsán szeleteket és 3-4 perc alatt pirítsuk át mindkét oldalukat. Tegyük félre.
- Két evőkanál olívaolajat hevítsünk fel ismét, és pirítsuk át rajta a hagymát, majd kis lángon hagyjuk puhulni. Keverjük hozzá a fokhagymát is.
- Ezután adjuk hozzá a paradicsomot és főzzük 8 további percig. Öntsük hozzá a paradicsomlevet, fűszerezzük be, majd 5 percig főzzük.
- A padlizsánszeletek felét pakoljuk egy tepsibe, majd kanalazzuk rá a paradicsomszósz felét. A maradékból készítsünk rá egy második réteget.
- Az étel tetejére üssük rá külön-külön a tojásokat, majd morzsoljuk az egészre a fetát. 5 perc alatt süssük készre a forró sütőben, majd tálaljuk petrezselyemmel megszórva, meleg pita kenyérrel.