Svédországban nincs olyan családi, baráti összejövetel, ahol ne kínálnának meg egy kis fahéjas csigával, de még a legkisebb benzinkútnál is lehet belőle venni, és Amerikában is imádják a krémsajtos szósszal leöntött fahéjas csigát. Több millió ember nem tévedhet! Ez egy fantasztikusan finom édesség, amit egyszer mindenkinek érdemes kipróbálnia!
Hozzávalók (26 cm-es kerek hőálló formához):
A tésztához:
- 500 g finomliszt
- 2,5 dl langyos tej
- 25 g friss élesztő
- 1 ek. cukor
- 1 nagy csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojássárgája
- 50 g olvasztott vaj
A töltelékhez:
- 180 g puha vaj
- 160 g porcukor
- 2 tk. vaníliakivonat
- 200 g darált dió
- 1 púpos tk. fahéj
+ 1 tojás a kenéshez
A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk. Egy tálba mérjük a lisztet, és a sóval összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a citrom reszelt héját, valamint az olvasztott vajat. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
Letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen körülbelül 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Közben a töltelékhez habosra keverjük a vajat a porcukorral. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot és az őrölt fahéjat.
A megkelt tésztát 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a vajas keverékkel, majd megszórjuk darált dióval. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd körülbelül 6 cm-es szeletekre vágjuk. Az így elkészült csigákat hőálló tálba rakjuk úgy, hogy ne érjenek össze, mert még kelni fognak. (Lehetőség szerint ne kivehető aljú tortaformát használjuk, mert abból a vaj kifolyhat.)
Letakarjuk, és újra duplájára kelesztjük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A megkelt csigákat lekenjük tojással. Az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt aranyszínűre sütjük.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.