Gasztro

Mérgező sárgabarackmagra figyelmeztet a Nébih – fotó

Veszélyes sárgabarackmagok miatt adott ki riasztást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert a PlanetBIO termékében a megengedettnél magasabb a cianidtartalom.

Magyarországra is szállítottak abból a keserű sárgabarackmag étrend-kiegészítőből, amelynek a megengedettnél magasabb cianidtartalma miatt uniós szintű riasztást adott ki a holland hatóság. A Nébih már felvette a kapcsolatot a belföldi forgalmazókkal.

A veszélyes sárgabarackmag adatai:

  • A termék neve: Keserű sárgabarackmag
  • Márkanév: PlanetBIO
  • Kiszerelés: 200 g
  • Lot: 0042170-1601
  • Minőségmegőrzési idő: 15.04.2019
  • RASFF-referenciaszám: 2018.0334

A megengedettnél magasabb a termék cianidtartalma – Forrás: Nébih

A sárgabarack, keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található. Az amigdalin a mag elfogyasztása után az emberi szervezetben cianiddá alakul át. A cianidmérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom- és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat – írja honlapján a Nébih.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2016-ban kiadott véleménye szerint a felnőttek több mint három kicsi vagy kevesebb mint fél nagy nyers sárgabarackmag egyszeri elfogyasztásával már túlléphetik a biztonságos szintet. A kisgyermekek esetében már egy kisebb mag elfogyasztása is kockázatos lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top