Gondolatban már több hétre való tavaszi hétvégi menüt össze tudnánk állítani, de ha már az időjárás így alakult, mi is várunk egy kicsit a medvehagyma-retek páros bevetésével. Azért nagyon nem kell szomorkodni, jól fog esni ez a már-már hedonista hétvégi menü most, elvégre hét elején még havat sepregettünk.
Füstölt sonkás-paradicsomos-rukolás toast
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 szelet fehér kenyér
- 2 tk. vaj
- 20 dkg szárított füstölt sonka, vékonyra szeletelve
- 15 dkg gruyere sajt, felszeletelve
- 2 paradicsom, felszeletelve
- 2 marék rukola
- frissen őrölt bors
A kenyérszeleteket vajazzuk meg. Az alsó szeletekre halmozzuk rá a sonkát, a sajtszeleteket, 1-2 szelet paradicsomot és a rukolát. Tekerjünk rá egy pici őrölt borsot, majd fedjük be egy-egy kenyérszelettel. Forró paninisütőben süssük meg 4-5 perc alatt.
Citromos spenótleves fűszeres grízgaluskával
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 dkg vaj
- 2 csokor újhagyma, felkarikázva
- 1,2 liter leszűrt húsleves
- 80 dkg friss spenót
- só, bors
- 1 citrom frissen facsart leve
A galuskához:
- 1 tojás
- 6 dkg búzadara
- 1-1 kk. római kömény és kurkuma
A vajon üvegesre dinszteljük az újhagymát. Felöntjük a leszűrt húslevessel, és kb. 10 percig főzzük. Beledobjuk a megtisztított, átöblített spenótot, sózzuk, borsozzuk, megvárjuk, amíg teljesen összeesnek a levelek. Turmixgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. Hozzáadjuk a citromlevet. A grízgaluskához felverjük a tojást, hozzáadjuk a darát és a fűszereket (úgy a legegyszerűbb, ha lemérjük a tojást, és ugyanannyi mennyiségű grízt adunk hozzá. Egy tojás súlya általában 5-6 dkg, ugyanennyi grízt adjunk hozzá.) Legalább tíz percig hűtőben pihentetjük. Evőkanállal lobogó, sós vízbe szaggatjuk, 15 perc alatt kifőzzük (kb. 10 darab lesz). A levest a grízgaluskával tálaljuk.
Mézes-szezámmagos sertésszűz szójás-gyömbéres mártogatóval
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 darab közepes sertésszűz (kb. 50 dkg)
- só, bors
- 2 ek. méz
- 4 dkg szezámmag
- csipet őrölt chili
Hozzávalók a mártogatóhoz:
- fél dl szójaszósz
- fél citrom leve
- 1 tk. méz
- fél gerezd fokhagyma, reszelve
- 2 cm friss gyömbér, reszelve
- 2 kk. pirított szezámmag
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A sertésszüzet sózzuk, borsozzuk, majd mindenütt bekenjük a mézzel. Egy lapos tányérra szórjuk a szezámmagot, belekeverjük a chilit, és a húst meghempergetjük benne úgy, hogy körben mindenütt rátapadjon, ez lesz a kérge. Sütőlapra helyezzük, 30 percig sütjük, a közepe maradjon kissé rózsaszínű. Szeletelés előtt legalább 5 percig pihentetjük, de hideg sültként is nagyon finom. A mártogatóhoz összekeverjük a hozzávalókat. A húst vékonyra szeleteljük, és salátaágyon (pl. bébispenót, rukkola vagy idényzöldségek), a mártogatóval tálaljuk.
Csokis lávasüti
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 2 tojás, szétválasztva + 2 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- csipet só
- 10 dkg liszt
- vaj és kakaópor a forma kikenéséhez
- porcukor/lekvár/vaníliafagylalt a tálaláshoz
A csokoládét és a vajat összeolvasztjuk. A 4 tojássárgáját a cukorral sűrű habbá verjük.
A 2 tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd összeforgatjuk a tojássárgájás masszával. Hozzáadjuk a lisztet, végül a vajas olvasztott csokoládét is. Két kávéscsészét vagy remaquin/szufléformát kikenünk vajjal és kakaóval, beleadagoljuk a masszát, majd legalább egy félórára behűtjük. 200 °C-ra melegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. Ezután érdemes 1-2 percet várni, hogy ne égessük meg magunkat. A formát késsel körbevágjuk, majd kis tányérra borítjuk a süteményt. Porcukorral megszórjuk, kínálhatunk mellé savanykás lekvárt, gyümölcsöt vagy vaníliafagylaltot is.
Hagymás-baconös lepény
Hozzávalók:
- 5-6 szelet bacon
- 1 nagy fej lila hagyma
- 10 dkg natúr krémsajt
- kevés zöldfűszer-keverék
- 25-30 dkg (fél csomag mirelit) leveles tészta
- 5-10 dkg reszelt (pl. Gouda) sajt
A bacont feldaraboljuk és megsütjük, majd kivesszük a serpenyőből és a zsírjában pár perc alatt megfonnyasztjuk a lila hagymát. A sütőt 200 fokra melegítjük. A leveles tésztát kinyújtjuk/hajtogatjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, a peremeit felhajtjuk. A krémsajtot elkeverjük a zöld fűszerekkel, megkenjük vele a leveles tésztát, aztán rászórjuk a hagymát, a bacont és végül a reszelt sajtot. 20-25 percig sütjük.