Általában a retró sütikkel nem lehet melléfogni: nemcsak finomak, de hajlamosak kihozni belőlünk a legjobb régi sztorikat: családi ebédek, klubdélutánok és gyerekzsúrok vicces történetei is sokszor előkerülnek egy-egy finom retró süti mellett.
Diócska
„Van, ahol mandulának nevezik ezt a fajta süteményt, nálunk csak diócska,a meglévő sütőformám is egyértelműen dióra emlékeztető. Már lassan 5 éve, hogy megörököltem anyósomtól (valamikor a Szovjetunióban gyártották), de most először jutott eszembe, hogy mi lenne, ha a hozzá adott recept alapján készíteném el, hagynám egy másik alkalomra a sütis füzetemben lévő leírást és a neten fellelhető ezerféle receptet is. Megérte kísérletezni. A bejegyzett receptemnél ez egy sokkal omlósabb végeredményt ad (ropogósan omlósat), a krémje pedig annyira könnyű… hm… vetekszik a mascarponéval. Na jó, azt nem épp a leírás szerint készítettem el. Egyrészt sehol nem ír a krémbe zöld aromát. De az kell bele, ugye?!
És még egy apróság a krémmel kapcsolatban. 4 nyers egész tojást kellett volna 200 g vajjal és ugyanannyi cukorral habosra keverni. Én tettem helyette csak kettőt, azt is gőz felett kevertem ki a cukorral (rettegek a szalmonellától). Persze lehet a vajat egész kevés pudinggal vagy péppel is lazítani, de ez a tojásos krém a diócska eredeti krémje. Annyira nincs jól, hogy minden sütit leegyszerűsítünk erre a puding+vaj töltelékre. (Hogy mi az a pép, amit én a vajas krémekhez adok a puding, illetve a nyers tojás helyett, a mézes fánknál részletesebben elolvashatod.)
Lássuk akkor, milyen receptet ajánlott anno a gyártó ehhez a közkedvelt sütiformához! Az eredeti, mostanra már ütött-kopott dobozában tartom, lehet, még meg sem születtem, amikor gyártották. A lányom lesz a 3. generáció, aki használni fogja.”
Hozzávalók:
- kb. 60-65 db diócska lesz belőle (a tészta nyersen is olyan finom, hogy elég megállni, hogy bele ne csipegessünk)
- 30 dkg liszt
- 30 dkg hideg margarin (én vajjal gyúrtam; 1-2 dkg-mal kevesebbel is szuper lesz)
- 20 dkg porcukor (semmiképp ne kristály!)
- 20 dkg darált dió
- 2 vaníliás cukor
- 1 púpos evőkanál kakaópor
- 1 tojás
Krém:
- 2 egész tojás
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- zöld aroma (mandula vagy zöld dió) – annyi, hogy érezzen, látszódjon
A recept a Katarzis blogon folytatódik.
Gesztenyés Lajcsi-szelet
„Nem, nem Fásy Ádám új felfedezettjéről, hanem egy újrafésült klasszikusról van szó.
Mert van ugyebár a Lajcsi-szelet. A szájról szájra járó házi sütemények csoportjában ő kiemelkedő példány, nagy kedvenc, szerintem mindenki találkozott vele, legfeljebb nem tud róla. Én anyósom receptjei között találtam – nem a cetliken, hanem a később előkerült recepteskönyvben.”
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 2 evőkanál kakaó
- 2 evőkanál méz
- 2 kk szódabikarbóna
- 40 dkg liszt
A recept Maimoni blogján folytatódik.