Van, amikor pontosan tudjuk, mit várunk egy hétvégi menütől: ha kirándulással töltjük a szabadnapjainkat, akkor az a legjobb, ha gyors receptekből áll, nagy dőzsölés után inkább a diétás hétvégi menüt preferáljuk, és van, amikor egyszerűen csak pár ötletre van szükség, mert már unalmasak a klasszikusok. Most ez utóbbi a helyzet, ezért húsleves és rántott hús helyett újítunk egy kicsit.
Diós granola
Hozzávalók:
- 4 csésze teljes kiőrlésű zabpehely (lehet gluténmentes is)
- 1 és 1/2 csésze natúr mag (dió, brazil dió, pekándió, mandula, kesudió, törökmogyoró – ízlés szerint)
- 1 tk. tengeri só
- 1/2 tk. fahéj
- 1/2 csésze olvasztott kókuszolaj
- 1/2 csésze méz
- pár csepp vaníliaaroma
- 2/3 csésze aszalt gyümölcs (áfonya, mazsola – ízlés szerint)
- opcionális: kókuszchips vagy csokichips
A zabpehelyhez keverd hozzá az apróra vágott magokat, a sót és a fahéjat, ha kókuszchipset használsz, azt is.
Öntsd rá a kókuszolajat, a mézet, és csepegtesd rá a vaníliát. Alaposan keverd össze, hogy minden szemet érjen a folyadék. Egy sütőpapírral borított tepsin oszlasd el a keveréket, majd 170 fokos sütőben süsd körülbelül 20 percig.
Várd meg, amíg teljesen kihűl a granola, majd ha összeállt, törd szét darabokra, és keverd hozzá az aszalt gyümölcsöt, illetve a csokichipset is. Légmentes tartóban 1-2 hétig tárolhatod szobahőmérsékleten, fagyasztóban pedig akár 3 hónapig.
Lengyel céklaleves
Hozzávalók:
- 1 ek. vörösborecet
- 400 g cékla (leveleivel együtt)
- 150 ml kefir
- 2 szál újhagyma
- 4 hónapos retek
- 1 ek. méz
- 150 ml zsíros natúr joghurt
- 1 nagy csokor friss kapor
- 150 g uborka
- 100 ml zöldségalaplé vagy víz
- só, frissen őrölt fekete bors
- 2 főtt tojás
Az uborkát, a hónapos retket egészen kicsi kockákra vágjuk, az újhagymát és a kaprot finomra aprítjuk, és az egészet egy keverőtálba tesszük. Közben a céklákat és a céklaleveleket sós-ecetes-mézes vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. (Ha sütőben sütjük, a végeredmény még ízletesebb lesz.) A szoba-hőmérsékletűre hűlt gumókat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a leveleket finomra aprítjuk, és az egészet a kapros zöldségekhez adjuk. Hozzákeverjük a joghurtot, a kefirt, a zöldségalaplét (vagy vizet), sóval és frissen őrölt fekete borssal ízesítjük, és legalább 1-2 órára hűtőbe tesszük. A hideg céklalevest tányérokba szedjük, és egy-egy fél, keményre főtt tojással a tetején tálaljuk.
Sült csirke zöldségekkel
Hozzávalók:
- 1 egész csirke belsőségek nélkül (kb. 1,5 kg)
- 10 dkg vaj
- 1 tk. só , frissen őrölt bors
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 citrom
- 5-6 sárgarépa
- 40 dkg zöldborsó
- 1-2 édesburgonya
- 2 fej fokhagyma
- 3 fej lila hagyma
A csirkét alaposan megmossuk és papírtörlővel megszárítgatjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, félbevágjuk, és a szintén félbevágott citrommal együtt a csirke belsejébe tömjük. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a sót és a borsot, majd alaposan bekenjük, bemasszírozzuk vele a csirkét (minden oldalát). Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (légkeverésen, ha van), és egy mélyebb sütőtálba helyezzük a csirkét. Sütőbe toljuk 80-90 percre úgy, hogy a melle legyen lefelé.
Félidőben óvatosan megfordítjuk a csirkét, hogy a melle legyen felül. Közben előkészítjük a zöldséget, meghámozzuk és feldaraboljuk: a fokhagymát gerezdekre, a sárgarépát csíkokra, a lila hagymát negyedekre, az édesburgonyát felkarikázzuk. Kb. akkor, amikor a csirkét megfordítjuk, egy nagy tepsibe beleszórjuk a zöldségeket: egyik felébe a répát és a borsót, másik felébe az édesburgonyát, a lila hagymát és a fokhagymagerezdeket. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és ezt is betesszük a sütőbe. Egyszer-kétszer kicsit átforgatjuk, majd a csirkével egy időben kivesszük a sütőből.
Fordított narancstorta
Hozzávalók a tésztájához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- néhány ek. hideg víz
- 5 dkg porcukor
A narancsos réteghez:
- 15 dkg kristálycukor
- 5 dkg vaj
- 3 narancs
A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összedolgozzuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük. A cukrot világos aljú lábasban alacsony lángon karamellizáljuk, majd félrehúzzuk a lángról, és feloldjuk benne a vajat. A narancsokat megtisztítjuk, a fehér hártyáktól megszabadítjuk, és fél centi vastag körszeletekre vágjuk.
A karamellt egy torta- vagy piteforma alján eloszlatjuk, elhelyezzük rajta a narancsszeleteket, majd a tésztát vékonyra nyújtjuk, és beborítjuk vele a karamelles narancsot. Villával megszurkáljuk, majd 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Langyosan, vaníliafagyival isteni.
Fűszeres sült camembert
Hozzávalók:
- 1 fadobozos camembert
- néhány gerezd fokhagyma
- 1 ág friss rozmaring
- szárított oregánó és bazsalikom
- friss baguette
A camembert-t kivesszük a dobozból, kicsomagoljuk a papírból, majd visszatesszük a doboz alsó részébe.
Megpucolunk pár fokhagymagerezdet, és kisebb darabokra vágjuk. A camembert-be késsel kis bemetszéseket csinálunk, ezek egy részébe szúrjuk a fokhagymadarabkákat, a többibe pedig rozmaringot dugdosunk. Megszórjuk szárított oregánóval és bazsalikommal, és ízlés szerint egy kis fehérbort locsolunk a tetejére. Sütőlapra helyezzük, és 200 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük.