Gasztro

Csak úgy repkedtek a milliók a tokaji borok árverésén

Megtartotta idei évi borárverését a Tokaji Borlovagrend, ahol összesen 33 üveg bor került kalapács alá. A legdrágább tételért 1,7 millió forintot fizettek.

Hatodszor tartotta meg idén a Tokaji Borlovagrend a Tokaji Tavasz programsorozat részeként a Nagy Tokaji Borárverést. Ebben az évben 24 termelő összesen 33 bora került kalapács alá, az árverésen 19 millió forintot költöttek a licitálók.

Az aukció történetében először lehetett külföldről élőben licitálni, aminek eredményeként a leütések harmadára a londoni Pall Mall 67 klubból érkezett a nyertes licit. Nemcsak a távolból érdeklődtek azonban külföldiek: a tételek jelentős részét Tokajban licitálva vitték el németek, franciák, lengyelek – mondta el az MTI-nek a helyszínen Laurent Comas, az árverést szervező Tokaji Borlovagrend tanácsának tagja.

Palackozott borok a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében – MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az egy palackra számított legmagasabb leütési árat a Grand Tokaj 1963-as 5 puttonyos tokaji aszúja érte el. A tizenkét palackot tartalmazó tételre is Londonból érkezett a nyertes licit; a borritkaság az 550 ezres kikiáltási árat megháromszorozva, 1,7 millió forintért kelt el, ami csaknem 142 ezer forintos palackárat jelent. Ilyen idős, muzeális bort most először árvereztek a tokaji boraukción.

Az aukció célja, hogy a tokaji borvidéket nemzetközi szinten is ismertté és elismertté tegye, bevételével pedig segítse a borvidék fejlődését,  így a borlovagrend képes legyen akár önállóan olyan projekteket megvalósítani, amelyek más forrásból nem vagy nehezebben jöhetnének létre: borászati tanulmányi ösztöndíjakat, fejlesztéseket és a borturizmust elősegítő eszközöket, megoldásokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top