Ezzel a menüvel tökéletes lesz a hosszú hétvége!

nlc | 2018. Április 27.
Végre itt a péntek, kezdődhet a hangolódás a hétvégére. Hoztunk is egy remek hétvégi menüt, amit érdemes kipróbálni. Ha ügyesen terveztek, és nagyobb adaggal készültök az egyes fogásokból, garantáltan nem fogtok éhen maradni a hosszú hétvégén sem.

Ezt a hétvégi menüt nem fogjuk a gyors hétvégi menük közé sorolni, és a mentes étrendet követők sem erre a hétvégi menüre fognak újra és újra visszatérni, de a mindenevők biztosan imádni fogják. Ha viszont inkább pihenéssel és kirándulással töltenétek a hétvégét, akkor ezt a gyors fogásokból álló hétvégi menüt érdemes megnézni.

 

Vörösáfonyás granolaszelet

Vörösáfonyás granola szelet (fotó: thinkstock)

Hozzávalók:

Minden hozzávalót keverj össze egy nagy tálban. A mixet pakold át egy tepsibe, amiben egyengesd laposra. 
Legalább 1 órára tedd be a hűtőbe. Vágd szeletekre vagy kockákra, vidd magaddal a munkába, pakold az uzsonnásdobozba, vagy rágcsáld el otthon.

 

Kapros-sült paprikás spárgakrémleves

Kapros spárgakrémleves (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

 
A paprika sütéséhez melegítsük elő a sütőt a legmagasabb fokozatra. Érdemes egyszerre többet sütni, majd a felesleget olívaolajba tenni és a hűtőben tartani. Süssük 30 percig (szénné), majd tegyük egy tálba, és takarjuk le. Hagyjuk állni 10 percig, majd folyó víz alatt hámozzuk le a héját. Tegyük egy magas falú mérőedénybe és 2 ek. olajjal pürésítsük össze.

A leveshez egy fazékban olvasszuk össze a vajat az olajjal. Dobjuk rá a hagymát, finoman sózzuk, és 2 percig kevergessük. Reszeljük rá a fokhagymát, borítsuk hozzá a felkarikázott spárgát, öntsük fel az alaplével. Cukrozzuk, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a kapor szárát, majd fedő alatt 10-12 perc alatt főzzük teljesen puhára. Turmixoljuk össze, majd tegyük vissza a tűzre. Öntsük hozzá a tejszínt, és főzzük további 2-3 percig. Keverjük hozzá a paprikakrémet, ízesítsük sóval, borssal, citromlével, és forraljunk rajta egyet. Egy serpenyőben olvasszuk össze a vajat az olajjal és 3-4 perc alatt pároljuk meg benne a félretett spárgafejeket. Tálaláskor keverjük a főzelékbe a friss kaprot, a vajas fejeket pedig használjuk levesbetétként. Hidegen is kitűnően fogyasztható. 2 adag lesz belőle

Sajtos-baconös csirkemell

Hétvégi ebéd: sajtos baconös csirkemell (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók 4 főre:

A csirkemellet megtisztítjuk, és felszeleteljük. Kevés olívaolajat hevítünk egy serpenyőben, és fehéredésig sütjük a csirke mindkét oldalát, közben fűszerezzük. A gombát és a kaliforniai paprikát felszeleteljük, a bacont kettévágjuk. A sajtokat lereszeljük, összeforgatjuk. A félig átsült csirkeszeleteket sütőtálba tesszük, átöntjük a visszamaradt zsiradékot is, majd sorban ráhelyezzük a hagymát, a gombát, a kaliforniai paprikát és végül 1 vagy 2 szelet bacont.  nagyobb adag sajtot a kezünkben kissé összenyomogatunk, és úgy tesszük a bacon tetejére. 200 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

Márványos sajttorta

Hétvégi sütemény: márványos sajttorta (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók egy 20 centis tortaformához:

A töltelékhez:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A darált kekszet keverjük össze a megolvasztott vajjal. Egy kerek tortaforma alját kenjük ki kevés vajjal, és nyomkodjuk bele az olvasztott vajjal elkevert kekszet. Tegyük a meleg sütőbe 10 percre. Addig készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a krémsajtot a tejföllel, sűrített tejjel, porcukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, ehhez használjunk nyugodtan gépi habverőt. Legvégül keverjük hozzá a lisztet. A megsült tésztaalapra kanalazzuk a krémes massza kétharmadát. Az étcsokit egy kanál víz hozzáadásával olvasszuk fel, és keverjük a megmaradt krémbe. Kanállal csepegtessük a süti tetejére, kicsit forgassuk is át a kanállal, így lesz márványos. Tegyük a forró sütőbe, 15 perc után csökkentsük a lángot 170 fokra, és süssük további 35-40 percig. Zárjuk el a gázt, és hagyjuk bent pihenni 10 percre. Ekkor vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk.

 

Empanada

Empanada (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

A csili-zöldcitrom mártogatós szószhoz:

A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. Egy tepsit vagy sütőlapot sütő spray-vel előkészítünk (vagy kivajazunk). Egy nagy serpenyőbe öntjük az olajt, majd közepes tűzön melegítjük. Amikor az olaj felforrósodott, beledobjuk a hagymát, a jalapenót, a fokhagymát és az újhagymát, majd addig főzzük, míg megpuhul, azaz kb. 3 percig. Sóval és borssal ízesítjük. Egy nagy előkészítő edényben összekeverjük a csirkehúst, a sajtot, a krémsajtot, a hagymakeveréket és a csípős szószt. Egy kisebb előkészítő edényben felverjük a tojást. Félretesszük. A munkafelületre lisztet szórunk a nyújtáshoz. A tésztából 33 centiméteres vékony köröket nyújtunk, amelyekből aztán tésztavágóval egyenként 8 db, 10 centiméteres kört vágunk ki. A maradékot összegyúrhatjuk, és újból kinyújthatjuk. Mindegyik kör közepére egy púpozott evőkanálnyi csirkekeveréket kanalazunk. A széleket a felvert tojással megkenjük, és a kört félbehajtjuk. Az empanada tetejét kézzel finoman megnyomkodjuk, hogy a levegő teljesen eltávozzon belőle. A széleket egy villa fokával lezárjuk és a tetejét tojással megkenjük, végül a tetejére csiliport szórunk. Körülbelül 20 percig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz.

Az empanadákat a csili-zöldcitrom szósszal szolgáljuk fel, ehhez a joghurtot, a csilikrémet, a zöld citrom levét és lereszelt héját egy előkészítő edényben összekeverjük. 

Exit mobile version