Gasztro

Alig van, aki leszedje a magyar szamócát, olyan nagy a munkaerőhiány

A napszámosok inkább mennek Ausztriába vagy Németországba dolgozni. Az egyedüli megoldást a béremelés jelentheti, de az a gyümölcs árán is meglátszik majd.

Munkaerőhiány miatt egyre nagyobb gondot okoz a 800-900 hektárnyi hazai szamócaföldön a szüret – írja a Népszava. Bár az elmúlt években már 800-1400 forint közé emelkedett az alkalmi munkások óradíja, ez is csak töredéke annak, amit külföldön lehet megkeresni, ezért a napszámosok közül sokan nyugatra mennek szüretelni.

A magyar napszámosok közül a legtöbben Ausztriába és Németországba mennek, ahol 8-10 eurós, vagyis nagyjából 2500-3100 forintos órabérre számíthatnak. Ezzel a magyar gazdák nem versenyezhetnek – mondta a lapnak Apáti Ferenc, a FruitVeb-Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Apáti szerint emiatt évről évre egyre nehezebb leszüretelni az évi átlagosan 10 ezer tonnás hazai szamócatermést. A szakember olyan nagytermelőről is tud, aki emiatt hagyott fel a gyümölcs termesztésével.

Apáti szerint megoldást jelenthetne, ha Romániából, Ukrajnából vagy a Vajdaságból alkalmaznának vendégmunkásokat, de már ők is szívesebben mennek máshova: az ukránok Lengyelországba, a románok Olaszországba vagy Spanyolországba, a szerbek pedig Ausztriába. A közmunkaprogram is alkalmatlan a probléma megoldására, mert az abban résztvevő emberek jelentős része a szüreteléshez szükséges minimális kertészeti ismeretekkel sem rendelkezik.

A szakember szerint emiatt elkerülhetetlen a béremelés, ez azonban a szamóca árán is meglátszik majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top