Gasztro

EU-s irányelvet sért a pálinka és az Unicum adómentessége

Jelenleg nem vonatkozik rájuk a népegészségügyi adó. Ha ezen nem változtat Magyarország, az Európai Unió Bírósága elé terjeszthetik az ügyet.

Az Európai Bizottság indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak, amelyben az áll, hogy bizonyos párlatokra vonatkozó adószabályok a helyi termékeknek kedveznek, ezzel pedig Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet.

Az uniós bizottság csütörtöki tájékoztatása szerint uniós jogba ütközik, hogy például a pálinkára, valamint bizonyos növényi eredetű italokra – amelyeknél a nemzeti termelés jelentős – Magyarország mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól.

Mint azt kiemelték, más hasonló áruk, például a vodka, a whisky, a gin vagy a brandy esetében nincs ilyen mentesség, tehát az ezekre az italokra kivetett adók magasabbak. Ez sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés vonatkozó cikkét. Amennyiben Magyarország a következő két hónapban nem hozza meg a szükséges intézkedéseket, a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet.

Az Európai Bizottság két évvel ezelőtt indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a 2011 szeptemberében bizonyos élelmiszerekre vonatkozó új termékadó bevezetése miatt. Az adót 2015. január elsején más, alkoholtartalmú italokra is kiterjesztették, kivéve a házi gyümölcspárlatokra és a növényi alapú gyomorkeserűre. Azaz a pálinka és a Zwack Unicum nem került a szabályozás alá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top