Minden évben eljön a pillanat, amikor felmerül a fagyikészítés gondolata, mert aki evett már házi fagyit, pontosan tudja, milyen jó, ha saját készítésű fagyival és jégkrémmel van megtöltve a mélyhűtő. Pont annyira, mint házi péksütit enni téli reggeleken.
Most a szokásosnál kicsit korábban indult a fagyiszezon, de nem baj, így legalább bőven lesz időnk kísérletezgetni az ízekkel és a formákkal. Kezdjétek az egyszerűbb fagylaltokkal, a pálcikás jeges joghurttal és a gyümölcsös granitákkal – nyár végére igazi profik lesztek!
Duplán csokis fagyi
Hozzávalók:
- 4 tojássárgája
- 10 dkg fehér vagy tejcsokoládé
- 10 dkg étcsokoládé
- 3,5 dl tej
- 5 ek. cukor
- 3 dl tejszín
- 10 dkg sűrített tej
A tojássárgákat habosítsuk ki a cukorral, öntsük fel a tejjel, majd takarékon, folyamatosan kevergetve melegítsük a krémet, amíg be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne forrjon! Osszuk két részre a még forró krémet, az egyikhez keverjük hozzá a felkockázott étcsokoládét, a másikhoz a fehér csokoládét és a sűrített tejet. Keverjük addig a krémeket, míg a csokoládék felolvadnak, majd hűtsük le őket. Verjük fel a tejszínt, és óvatosan forgassuk bele az egyik felét a fehér, a másikat az étcsokoládés krémbe. Felváltva merjük a krémeket egy őzgerincformába, hogy szép márványos legyen. Tegyük a mélyhűtőbe dermedni, és fogyasztás előtt tartsuk 10 percig szobahőmérsékleten, hogy szeletelni tudjuk.
Citromgranita
Hozzávalók 1 literhez:
- 7 dl víz
- 2 db citrom
- 20 dkg porcukor
1 citrom héját aprítsuk fel, majd csavarjuk ki mindkettő levét és adjuk a vízhez, keverjük el a porcukorral, majd kb. 5 percig forraljuk az elegyet. Ha kihűlt, tegyük mélyhűtőbe, majd másfél óra után botmixerrel keverjük át. Jöhet újabb 1 óra a hidegben, majd egy kevés turmixolás, és fogyasztható is.
NLCafé-tipp: egy kevés vodkával tálalva különleges koktélt kaphatunk.
Klasszikus vaníliafagyi
Hozzávalók:
- 0,5 l tej
- 1 rúd Bourbon vanília
- 150 g cukor
- 6 szép tanyasi tojás sárgája
- 0,25 l folyékony, de nagy zsírtartalmú tejszín (minimum 30%-os)
Forrald fel a tejet a hosszában felhasított és kikapart vaníliarúddal. Egy edényben verd fel a tojássárgákat a cukorral (nem kell habosra). Óvatosan, merőkanalanként add hozzá a forró tejet. Öntsd vissza a lábosba, és tedd vissza a tűzre. Én ilyenkor veszem elő a maghőmérőt, és folytonos keverés közben felmelegítem 85 fokig. Ekkor lekapcsolom a tüzet, belekeverem a tejszínt, jól elkeverem, leszűröm, és hagyom kihűlni. Az apró magok benne maradnak, de az esetleges csomók nem.
Ha teljesen kihűlt, mehet a fagylaltgépbe, nagyjából 20-30 perc alatt krémes lesz. Ha nincs fagylaltgéped, akkor tedd mélyhűtőbe, és félóránként botmixerrel turmixold át!
Epres granita
Hozzávalók:
- 7 dl víz
- pár levél menta vagy bazsalikom
- ízlés szerint eper
- 10-20 dkg porcukor
Az epret és a pár bazsalikomlevelet adjuk a vízhez, keverjük el a porcukorral, majd kb. 5 percig forraljuk az elegyet. Ha kihűlt, tegyük mélyhűtőbe, majd másfél óra után botmixerrel keverjük át. Jöhet újabb 1 óra a hidegben, majd egy kevés turmixolás, és fogyasztható is.
Túrórudifagyi
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 2 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8-10 dkg porcukor
- 2 dl habtejszín (nem felverve)
- 2 dl natúr joghurt
- 2 dl tejföl
A tálaláshoz:
- 10 dkg étcsokoládé
A recept a Csak a Puffin blogon folytatódik.
Jeges joghurt
Az alapverzióhoz keverj össze natúr vagy görög joghurtot egy kis tejjel, aztán tegyél bele kis eperdarabkákat, vagy akár ribizlit. A „bonyolultabb” változatba kekszdarabkák is kerülnek, de ha nagyon egészségesre akarod venni, ezt hagyd ki. (Vagy tegyél bele egészséges kekszet!) Aztán tedd jégkrémformába, és fagyaszd le.
Levendulás-fehércsokis fagyi
Hozzávalók:
- 3 tojássárgája
- 5 dl tejszín
- 5 dkg fehér csokoládé
- 1 ek.méz (levendulaméz, de ki is maradhat)
- 2 dl sűrített tej
- 2 tk. (szárított) levendula
A tejszínt a tejjel együtt felmelegítjük, majd hozzátesszük a mézet és a levendulát. Fél óráig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A tojássárgákat habosra verjük, majd összeforraljuk a tejszínnel. Később beleöntjük a fehér csokit, és állandó kevergetés mellett felolvasztjuk. A kész fagyialapot lehűtjük, majd mélyhűtőbe tesszük, és óránként (összesen ötször) átkeverjük, hogy kellően krémes fagyi legyen belőle.
Citromos joghurtfagyi
Hozzávalók:
- 250 ml habtejszín
- 10 dkg cukor
- 3,8 dl natúr joghurt
- 0,5 ek. rum
- 1 citrom leve
A tejszínt felmelegítjük, feloldjuk benne a cukrot. Kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a joghurtot, az alkoholt és a citromlevet. Műanyag dobozba öntjük, majd mélyhűtőbe tesszük. Félóránként alaposan átkeverjük. Valamivel fogyasztás előtt vegyük ki, könnyebb lesz adagolni.
Sós karamellfagyi
Hozzávalók:
- 15 dkg kristálycukor
- 350 ml zsírdús tejszín (legalább 30%-os)
- 350 ml teljes tej
- 5 tojássárgája
- nagy csipet só
A recept az Ízből tíz blogon folytatódik.
Avokádófagyi
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 konzerv (400 g) kókusztej
- 1,5 avokádó
- 1 tk. citromlé
- 1/3 bögre barnarizs- vagy sima rizsszirup
A kókusztejet tedd mélyhűtőbe egy éjszakára. A meghámozott, darabokra vágott avokádót tedd aprítóba a citromlével. Addig aprítsd, amíg sima masszát nem kapsz. A kókusztejen lévő folyadéktól szabadulj meg, a sűrű krémet pedig verd fel egy habverővel habos állagúvá. Óvatosan keverd hozzá az avokádókrémet és a rizsszirupot is. Öntsd a masszát egy tepsibe, amit lefedve tégy a fagyasztóba 4 órára. Miután kivetted, várj 1-2 percet, hogy szobahőmérsékletűre olvadjon, és már élvezheted is!
Csokoládékrémes-tejszínhabos fagylalttorta
Hozzávalók 10 adaghoz:
- 25 dkg csokoládébevonatos vajas keksz
- 1 doboz vaníliafagylalt (900 g)
- 1 ek. porcukor
- 2,5 dl habtejszín
- kakaópor a szóráshoz
A csokoládékrémhez:
- 6 dkg vaj
- 7 dkg porcukor
- 3 dl főzőtejszín
- 6 dkg holland kakaópor
- 1 ek. méz
1. A csokoládékrém hozzávalóit lábosba mérjük, majd felfőzzük. Forrás után még 5 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
2. Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk fóliával, majd egy rétegben letesszük a kekszet. Ezen elosztjuk a fagylalt harmadát, majd meglocsoljuk a kihűlt csokoládékrémmel. Ismét keksz, fagylalt, krém következik.
3. A tetejére egy réteg fagylaltot teszünk, majd rákenjük a porcukorral felvert tejszínhabot. Megszórjuk kakaóporral, meglocsoljuk még egy kevés csokoládékrémmel. Levesszük róla a tortaformát, és azonnal tálaljuk.