Gasztro

Letesztelték a budapesti gíroszokat, veszélyesek-e az egészségre

Tíz különböző budapesti vendéglátóhelyen vizsgálta a gíroszhús hozzáadott foszfáttartalmát a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A tavalyi év végén nagy vihart kavart, hogy az Európai Parlament egészségügyi okokból átmenetileg korlátozta volna a gíroszhús foszfáttal való kezelését, ezért sokan vészharangot kongattak a gírosz fölött. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) arra volt kíváncsi, hogy valóban kell-e félni a gírosztól.

A TVE  tíz gíroszhús hozzáadott foszfáttartalmát vizsgálta meg laboratóriumban. A foszfát természetes módon megtalálható az élelmiszereinkben, de az élelmiszeripar jelentős mennyiségben használja azért, hogy növelje a termékek élvezeti értékét. A túlzott foszforbevitel viszont felboríthatja a szervezet egyensúlyát, és betegségek kialakulásához vezethet.

A felmérés során tíz különböző budapesti gíroszozóban kapható gírosz hozzáadott foszfáttartalmát vizsgálták meg:

  • 2 termék egyáltalán nem tartalmazott hozzáadott foszfátot (Gyradiko Estia, Istanbul Kebab),
  • 6 termék csak kis mértékben, 
  • 2 vendéglátóhely esetén lényegesen magasabb volt az adalékanyag koncentrációja (Kerkyra, Kyros Gyros). 

Ám még a legtöbb fosztfátot tartalmazó húsok is csak csak kevéssel haladták meg az EU-ban engedélyezett, kilogrammonkénti 5000 milligrammos határérték felét.

Jó hír, hogy még a legrosszabbul szereplő gíroszból is több mint nyolcat kéne megennünk egyszerre, hogy meghaladjuk a még elfogadható napi 3000 milligrammos felső egészségügyi értéket.

A TVE labortesztjével párhuzamosan a Dívány.hu csapata négy gíroszt kóstolt meg: a két határérték alattit, illetve a két magasabb foszfáttartalmút. Érdekesség, hogy a magasabb foszfáttartalmúak jobb eredményt értek el az ízteszten.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top