Gasztro

Nagyot drágulhat a fagyi

Jelentősen emelkedhet az eredeti alapanyagból készült fagylaltok ára.

Újra drágul a kakaóbab és a pisztácia az árupiacokon, a vanília pedig már majdnem annyiba kerül, mint az ezüst – írja a napi.hu. Az éghajlatváltozás, valamint Donald Trump kereskedelmi és Irán elleni háborúja nem tett jót a piacoknak.

A világ pisztáciatermelésének közel a felét Irán adja, amely az egyik legnagyobb exportőrnek számít, de egyelőre bizonytalanok a piacok, hogy a visszavezetett amerikai szankciók hogyan befolyásolják az árakat.

A világ vaníliatermelésének 80 százaléka Madagaszkárról származik. Ez pedig rendkívül kiszolgáltatott helyzetben tartja a felhasználókat. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nagyon kilőtt a vanília világpiaci ára: 5 évvel ezelőtt csak 20 dollár volt egy kilogramm ára, idén a júniust már 515 dolláros szinten kezdte a vanília.

Az elmúlt 3 év a kakaóbab világpiaci árának folyamatos csökkenéséről szólt, viszont idén január eleje óta egyre jobban megy fel a termék ára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top