Töltött paradicsom
Hozzávalók:
- 6 nagyobb paradicsom,
- 10-12 dkg rizs
- 2 tojás
- 10 dkg sonka
- 15 dkg sajt
- zöldpetrezselyem
- só
- bors
Vágd le a paradicsomok tetejét, és tedd félre. Kapard ki a belsejüket, és kevés sót hints a zöldségekbe. Főzd meg a rizst majdnem készre. A főtt tojásokat vágd apró kockákra, a sonkát és a petrezselymet is aprózd fel, keverd össze a rizzsel. Egy kevés sajtot is tegyél bele, majd sózd, borsozd. Ha készen vagy, töltsd meg a paradicsomokat, és tedd rájuk a tetőket, amiket levágtál. A megtöltött paradicsomokat tedd tepsibe, a maradék sajtot oszd szét rajtuk. 180 fokon addig süsd, amíg a sajt jól meg nem pirul.
Igazi paradicsomleves
Hozzávalók:
- paradicsompüré
- vegyes zöldség
- 1 csomó zellerzöld
- 1 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 2 csapott ek. cukor
- kevés olaj vagy zsír
- 2 ek. liszt
A leveszöldségeket a hagymákkal tedd fel főni, sózd meg, majd főzd 1-2 órán át. Ha elkészült, szűrd le a levét. Picit hagyd hűlni, majd a paradicsompüré több mint felét keverd a léhez. Készíts rántást a zsiradékból és a lisztből, a maradék paradicsomlevet öntsd hozzá, és pirítsd kicsit. Kanalazz hozzá egy kevés levet, azzal keverd simára, majd add a leveshez a masszát, ami közben már a tűzhelyen melegszik. Tedd hozzá a cukrot, majd forrald össze újból. Akinek nincs türelme megfőzni a zöldséglevest, leveskockát is használhat – úgy persze más lesz az íz élmény.
Paradicsomos csirke
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell
- 15 dkg paradicsompüré vagy jó minőségű ketchup
- fél citrom leve
- 2 ek. liszt
- kevés olaj vagy zsír
- só
- bors
- majoránna
Vágd fel a csirkemellet, sózd, borsozd, és süsd át jól. Készíts rántást a lisztből és a zsiradékból, majd öntsd hozzá a paradicsomlevet, és add hozzá a citromlevet is. Ha néhány perces főzés után elkészült és csomómentes, mehet az átsütött csirkére. Majoránnával meghintjük, újra összeforraljuk, majd a választott körettel tálaljuk.