Gasztro

Nébih: Nem hibázott a bajai üzem, ahol a baktériumot találták

Bár Európában eddig kilencen haltak meg, a Nébih szerint nem felelős az üzem, ahol a fagyasztott élelmiszereket gyártották.

Egyre több magyar áruházlánc hívja vissza azokat a fagyasztott élelmiszereket, melyek egy bajai feldolgozóból kerültek ki, miután szerte Európában 47-en betegedtek meg, és  kilencen haltak meg a fertőzött élelmiszerek miatt.

A Magyar Idők a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalra (Nébih) hivatkozva most azt írja, hogy nem hibázott a gyártó, a Listeria monocytogenes baktérium jelenléte önmagában nem jelent problémát egy hűtőipari üzemben, ahol közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszert nem gyártanak. Megbetegedést okozó kórokozó azonban egyetlen élelmiszer-előállító üzemben sem lehet jelen, ezért amint a megbetegedést okozó törzs beazonosítása megtörtént, a hatóság elrendelte az ott gyártott termékek visszahívását, amit a cég haladéktalanul megkezdett. 

A Listeria monocytogenes baktérium jelenléte önmagában nem jelent problémát egy hűtőipari üzemben. Fotó: Youtube

    
A bajai üzemben a szigorított takarítást követően megindult a próbatermelés, az élelmiszer-biztonsági szakemberek fokozott mintavétellel ellenőrzik a munkát, a feldolgozóból egyelőre nem kerülhetnek a piacra termékek.
    
A hatóság a Greenyard mellett más hűtőipari üzemeket is kiemelten ellenőriz, a többi hazai hűtőipari üzemben nem találták meg a megbetegedést okozó baktériumtörzset.
    
A bajai feldolgozóban több márka termékei készülnek, az Iglo mellett több áruházlánc saját márkás fagyasztott árui kerülnek ki a multinacionális társaság magyarországi üzemből. Az Iglo-termékeket forgalmazó Maresi Foodbroker Kft. közölte: a visszahívás elővigyázatosságból történik, és csak akkor lép fel egészségügyi kockázat, ha a termékeket megfelelő hőkezelés nélkül fogyasztják – olvasható a Magyar Időkben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top