A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait figyelembe véve tesztelte a különféle gyümölcsjégkrémeket. Érdemes alaposan megnézni a címkéket, mert a 15 százaléknál alacsonyabb gyümölcstartalmú készítményeknél csak a gyümölcsös jégkrém megnevezés használható. Azokat a jégkrémeket, amelyeknél kizárólag aromát használnak, csak „gyümölcsízű” termékként lehet megjelölni.
A TVE értékelői azokat a jégkrémeket választották ki tesztelésre, amelyeknél a csomagolás vagy az elnevezés alapján gyümölcstartalomra számíthat a vásárló. Ha ilyen nem volt, akkor olyan vegyes termékeket kerestek, amelyekben valamilyen formában szerepel gyümölcs.
A legtöbb pontot a Häagen-Dazs epres jégkréme kapta, ebben a legmagasabb a gyümölcstartalom (21 százalék), nem tartalmaz adalékanyagokat, és a cukortartalma sem túl magas. A második helyen az Unilever által gyártott Carte d’Or Classic és a Grycan Eper jégkrém végzett, mert bár magasabb a gyümölcstartalmuk, mint a győztesnek, a mesterséges aromák, illetve allergén adalékanyagok miatt pontlevonásban részesültek.
A lista végén a szintén Unilever-termék Vienetta vanília- és eperízű jégkréme, valamint a Lidl saját márkás Ballino vaníliás, eperízű, csokoládés jégkréme végzett. A sereghajtók egyike sem tartalmaz valódi gyümölcsöt, viszont rendkívül magas a cukortartalmuk, és sokféle adalékanyagot is tartalmaznak.
A Tudatos Vásárlók Egyesületének részletes tesztjét az egyesület weboldalán lehet elolvasni.