Gasztro

Magyarországon is korlátozhatja a Lidl a gyerekek energiaital-fogyasztását

Az októberben érvénybe lépő hollandiai szabályozás nyomán Magyarországon is vizsgálja a lehetőségeket az üzletlánc.

Több európai országhoz hasonlóan hazánkban is életkorhoz köthetik az energiaital-vásárlást a Lidl boltjaiban. Az üzletláncot a Világgazdaság kereste meg az ügyben, miután Hollandiában a hónap elején orvosi szakvéleményekre hivatkozva bejelentették, hogy októbertől a 14 éven aluliak nem vásárolhatnak náluk energiaitalokat, és a válaszból az derült ki, hogy nálunk is vizsgálják a lehetőségeket a vásárlói igények figyelembevételével. A lap az Aldi magyarországi képviseletét is megkérdezte, terveznek-e hasonló lépést, tőlük azonban nem érkezett válasz.

A bolthálózatok politikája nem egységes európai szinten ebben a kérdésben, Nagy-Britanniában például március óta a Lidlnél és az Aldinál is 16 év az energiaital-vásárlási korhatár, Litvániában pedig egyenesen törvény tiltja, hogy 18 éven aluliaknak energiaitalt értékesítsenek – emeli ki a Világgazdaság cikkét szemléző Portfolio, hozzátéve: egy 2010-es felmérés szerint a 10–14 éves magyar gyerekek egyötöde iszik energiaitalt reggelire.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top