Harminc fok felett is kell enni, de ilyenkor igyekszünk minél kevesebbet a konyhában állni, és az se baj, ha nem minden étel forró és csípős. Ezen a héten olyan menüt válogattunk össze, aminek elkészítése még az elviselhetőség határán mozog a legnagyobb hőségben is. Elkészíteni mégis érdemes, mert garantáljuk, hogy a végeredménynek az egész család örülni fog!
Csirkés-avokádós reggeli
Reggelire nem csak hogy nem kell bekapcsolni a sütőt, de előre el is készíthető fogást ajánlunk, így lehet sokáig aludni. Aki először felébred, az terít!
Hozzávalók a kenyértalphoz:
- kb. 1,5 nagy zsemlének megfelelő sokmagos kenyérdarab
- 2 nagy marék mazsola
- 2 ek. méz
- 2 ek. olívaolaj
- 1 kk. reszelt lime-héj
- pár csepp lime
Hozzávalók a krémsajtos csirkéhez:
- kb. 1 csészényi maradék főtt vagy sült csirke
- 1 doboz natúr krémsajt
- 1 ek. currypaszta vagy currypor
- 1 ek. előre megpirított mák
- só
- 1 avokádó felkockázva
- 1 gerezd fokhagyma
- pár csepp lime
- pár csepp olívaolaj
Az alsó réteg hozzávalóit késes robotgépbe teszem, és felaprítom. Ha megmarkolom, és összetapad, akkor jó. Kisméretű formázógyűrűt vagy pogácsaszaggatót kiolajozok, majd egy tányérba nyomkodom a kenyeret a segítségével. A csirkehúst apró kockákra vágom, ha szükséges, majd elkeverem a többi hozzávalóval. Mehet bele újhagyma is, ha van otthon. Ez lesz a következő réteg, amit a kenyérre nyomkodok. Az avokádót felkockázom, meglocsolom lime-mal, olívaolajjal, és a csirkére halmozom. Meghintem mákkal. Természetesen szinte minden mindennel cserélhető: a mazsola datolyával vagy aszalt fügével, a csirke sonkával, az avokádó mangóval vagy érett körtével, vagy ami épp eszetekbe jut, és mentendő a kidobástól.
Fűszeres pulykakosárka
Itt már lesz egy rövid sütés, de még abszolút a túlélhető kategória. Érdemes rögtön duplázni a mennyiséget, akkor jut tízóraira is, és másnap vacsorára is belőle. Egy klassz zöldsalátával akár vendégeket is hívhatunk rá!
Hozzávalók:
- 2 csomag félkész leveles tészta
- 50 dkg darált pulykacomb
- 2 nagy fej hagyma
- 4 ek. étolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 narancs reszelt héja
- ½ narancs leve
- 3 ek. sűrített paradicsom
- 1 kk csípős csilikrém
- só, bors, koriandermag ízlés szerint
- 2 marék aszalt vörösáfonya
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A hagymát félkarikára szeleteljük, és az olajon megdinszteljük. Rádobjuk a húst és az összes többi hozzávalót. Addig pirítjuk kevergetve, amíg a leve el nem fő. A leveles vajas tésztát 12 vagy 24 részre vágjuk attól függően, hogy hagyományos muffinformánk van, vagy a mini változattal dolgozunk. A formákat vékonyan kiolajozzuk, majd beletesszük a tésztát, amit megtöltünk a hússal. Kb. 20 perc alatt sütjük szép pirosra.
Jéghideg sárgabarack-krémleves
Készülhet őszibarackból vagy nektarinból ugyanígy, sőt vegyesen is használhatjuk a gyümölcsöket. Sütőben elő kell grillezni egy picit, hogy igazán puha és karakteres íze legyen, de akár kint is megsüthetjük a grillen. Ehetjük levesként, vagy az ebéd végén desszertként is.
Hozzávalók:
- 1 kg érett kajszibarack
- 4 ek. barna cukor
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 rúd vanília
- 1 liter tej
- 2 dl tejföl
- 20 dkg marcipánmassza
- 8 gombóc jó minőségű vaníliafagyi
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és ebbe rakosgatjuk a magozott fél barackokat vágott felükkel felfelé. Elkeverjük a cukrot a fahéjjal, és megszórjuk vele a barackot. 20 perc alatt megsütjük. A tejet botmixer segítségével, a vanília kikapart magjaival, a tejföllel és a marcipánmasszával pépesítjük, majd óvatosan beleborítjuk a megsült barackot, és újra pépesítjük. Szűrőn átszűrjük, és egyszer felforraljuk. 12 órára a hűtőbe tesszük, hogy alaposan behűljön. Vaníliafagyival a tetején tálaljuk.
Grillezett padlizsán 30 perc alatt
Esti baráti grillezéshez ez a legjobb padlizsánrecept. Kicsit elő kell készíteni a konyhában, de utána kint hamar elkészül, nem ég meg az alja, és nem melegszik meg a sör annak a kezében, aki éppen mellé lett állítva. Köretnek is tökéletes, de főételként is megállja a helyét. A padlizsánokat először is 800 watton megmikrózzuk 6 percig darabonként, vagy hármasával 10 percig. Ennyi idő alatt a padlizsán megpuhul, és félbevágva lehet fűszerezni, majd grillrácsra tolva 15 perc alatt megsütni. Nincs ennél gyorsabb módszer a tökéletes, krémesen puha padlizsánra.
Hozzávalók:
- 3 padlizsán
- 6 szem olajban eltett aszalt paradicsom
- 3 ek. olaj a paradicsomról
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg feta jellegű sajt
- 1 chili
- 15 dkg kesudió
- 1 kk. kakukkfű
- só, bors
- 3 dl tejföl
A mikróban megpuhult padlizsánokat félbe vágjuk. Éles késsel kissé bevágjuk a húsukat, hogy a rátett dolgok kellően befolyhassanak mindenhova. Az aszalt paradicsomokat apró kockákra vágjuk, majd elosztjuk a padlizsánokon. Az olajban elkeverjük az összezúzott fokhagymát, és ezt is a padlizsánokra kenjük. A fetát rámorzsoljuk, chilivel és kesuval szórjuk meg, majd kakukkfűvel fűszerezzük, sózzuk, és borsozzuk. Faszén fölé tesszük a grillrácsra, és lefedjük a grillező tetejével, vagy vastag alufóliával, hogy a hő bent maradjon. Maximum 15 perc alatt elkészül, hőtől függően, de figyeljünk rá, mert lehet, hogy hamarabb. A kész padlizsánt sok-sok tejföllel locsoljuk meg.
Nyári csirkecomb kovászos uborkával
Nem valószínű, hogy marad belőle, de ha igen, akkor sincs baj, a combból készülhet avokádós reggeli. Petrezselymes újkrumplival vagy tésztával az igazi, ahol gyerekek vannak, ott a sok tésztát javasoljuk inkább, ami könnyen felszívja a szaftot (jó választás mondjuk az orsótészta).
Hozzávalók:
- 4 egész csirkecomb
- só, bors
- 1 ek. kacsazsír vagy vaj
- 5 dkg füstölt kacsamell felkockázva, esetleg más füstölt hús
- 2 kaliforniai paprika
- 4 kovászos uborka
- 2 friss babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 kk. friss kakukkfű
- 1/2 citrom hajszálvékonyan lehámozott vagy reszelt héja
- 1/2 citrom leve
- 1,5 dl fehérbor
- 2 dl tejszín
A paprikákat gázlángon vagy grill alatt feketére sütöm, dobozba teszem, majd lehúzom a héjukat. Ha nincs kedvünk ehhez, akkor használhatunk konzerv sült paprikát is – annak sajnos nincs olyan erőteljes füstös íze, és általában kissé ecetes lében teszik el, de azért nagyon finom és időkímélő megoldás. (Török boltokban mindig kapható.) A csirkecombokat sózom, borsozom, majd a zsíron körbepirítom. Melléjük dobom a füstölt kacsamellet, a felcsíkozott paprikát, a felkarikázott kovászos uborkát, a fűszereket, a citromot, és felöntöm a borral. Lefedve párolom 45 percig. Ha elfőne a bor, akkor vízzel pótolom. Amikor a combok már vajpuhák, felöntöm a tejszínnel, és betolom a sütőbe grill alá, ahol rápirítok. Ez csak 2-3 perc, és akár el is maradhat.
Joghurtos citromfagyi főzés nélkül
Fagyigéppel lesz a legkrémesebb, de ennek hiányában is érdemes elkészíteni. Ebben az esetben tegyük műanyag dobozba az egészet, majd ha megfagyott, kockázzuk fel, és késes robotgéppel pépesítsük, de csak közvetlen tálalás előtt.
Hozzávalók:
- 6 dl natúr joghurt konyharuhában lecsepegtetve (kb. 4 dl maradjon)
- 3 dl habtejszín
- 1 lime leve és héja
- 1 citrom leve és héja
- 6 ek. porcukor (vagy ízlés szerint)
A joghurtot lecsepegtetjük, belereszeljük a lime és a citrom héját. Belenyomjuk a lime- és a citromlevet, és megcukrozzuk. A tejszínt habbá verjük, és óvatosan a masszához forgatjuk. A szokásos módon elkészítem a fagyigéppel 30 perc alatt. Fontos, hogy csak akkor öntsük a masszát a gépbe, ha elindítottuk! Tálalás előtt tegyük a fagyit egy félórára a fagyasztóba.
Receptek és fotók: Fűszer és Lélek blog