nlc.hu
Gasztro
Hétvégi menü, a nagyvilág ízeivel

Hétvégi menü, a nagyvilág ízeivel

Ha igazuk lesz a meteorológusoknak, akkor egy kicsit lehűl a levegő ezen a hétvégén. Így aztán izzítsd be a tűzhelyedet, és készítsd el a finomabbnál finomabb fogásokat, hidd el, mindenki boldog lesz, aki eszik belőlük.

Egy igazi, lustálkodós hétvégét mindenképpen egy kiadós reggelivel kezdj, és csak akkor láss neki az ebéd elkészítéséhez, amikor kedved szottyan hozzá. Nem hajt a tatár, hiszen szabadnapod van, a hétvégi menüt pedig összeállítottuk már helyetted. A gazpacho nyáron is remek választás, ahogy a kínai kesudiós csirke is. A mogyorókrémes tortát pedig garantáltan imádni fogja mindenki, akinek elkészíted, ahogy a vacsorával sem vallasz majd kudarcot. Jó étvágyat!

Görögsaláta-rántotta

Hozzávalók:

  • 10 tojás
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 fej lila hagyma
  • 3-4 db paradicsom v 8-10 db koktélparadicsom
  • maroknyi magozott fekete olívabogyó
  • 10 dkg feta sajt (elhagyható)

A lila hagymát meghámozzuk és cikkekre vágjuk, a paradicsomot feldaraboljuk (koktélparadicsom esetén csak félbevágjuk). A tojásokat pici sóval felverjük egy tálban. Az olívaolajat felforrósítjuk egy nagy serpenyőben, rádobjuk a hagymacikkeket és 4-5 percig sütjük, míg a széle barnulni nem kezd. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot és az olívabogyót is és 2-3 percig sütjük. Beleöntjük a felvert tojást és megsütjük – annyira, amennyire a rántottát szoktuk – ízlés szerint, ki hogy szereti. A végén belemorzsoljuk a fetát is, és így tálaljuk friss kenyérrel.

Ha te sem szeretsz órákat tölteni a tűzhely mellett a kánikulában, akkor a gyors levesek nyári királynőjét, a gazpachót neked találták ki. A gazpacho és a nyári gyors gyümölcskrémlevesek egyértelműen a nyár kedvencei!

Spanyol zöldségleves (gazpacho)

Hozzávalók:

  • 50 dkg érett paradicsom hámozva, kimagozva, kockára vágva
  • 2 dl paradicsomlé
  • 10 dkg kígyóuborka meghámozva
  • 2 kaliforniai zöldpaprika
  • 2 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. lime-lé
  • 2 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 dl borecet
  • 5 dl víz
  • só, bors
  • 2 szelet fehér kenyér

Fotó: Al Seib/Los Angeles Times via Getty Images

Vágd nagyobb darabokra a zöldségeket (paradicsom, kígyóuborka, paprika) és a kenyeret, majd locsold meg a borecettel és egy deci olívaolajjal. Tedd a keveréket hűtőbe egy éjszakára. Másnap öntsd fel a paradicsomlével, a vízzel, és turmixold össze. Ízesítsd sóval, borssal, kevés lime-lével.

Ha kedveled az ázsiai konyha ízvilágát, ki kell próbálnod a most következő csirkereceptet! Most végre megtudhatod, mitől lesz olyan omlós a csirke a kínai éttermekben, és egy isteni szósz elkészítésének titkát is magadévá teheted. Ráadásul minderre csak fél órát kell szánnod! Íme:

Kínai kesudiós csirke

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 500 g csirkemellfilé
  • 2 tk. étkezési szódabikarbóna
  • 3 ek. szójaszósz
  • 3 ek. rizsecet
    3 ek. halszósz
  • 2 tk. szezámolaj
  • egy csipet bors
  • 1 ek. kukoricakeményítő
  • 6 ek. víz
  • 2 ek. mogyoróolaj (vagy növényi olaj)
  • 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 1/2 hagyma, felkockázva
  • 1 zöld kaliforniai paprika, felkockázva
  • 1/2 csésze pirított kesudió

hétvégi menü, kínai kesudiós csirke

Keverd össze a csirkét a szódabikarbónával úgy, hogy mindenhol érje. Tedd félre 15 percre, majd szűrd le egy tésztaszűrőben, ha pedig maradt rajta víz, itasd fel papírtörlővel. A szósz hozzávalóit (a szóját, a rizsecetet, a halszószt, a szezámolajat, a borsot) keverd össze egy zárható üvegben, és rázogasd fel. Tedd félre. Rakd a csirkét egy tálba, önts rá 3 evőkanálnyit a kész szószból, és marináld 20 percig. A maradék szószhoz add hozzá a kukoricakeményítőt és a vizet. Rázd össze. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, pirítsd rajta 15 másodpercig a fokhagymát, majd 1 percig a hagymát is. Add hozzá a csirkét és a paprikát. Körülbelül 2 percig süsd, amíg a csirke fehérré nem válik. Öntsd rá a szószt, forrald fel, majd további 2-3 percig főzd. Szórd rá a kesudiót, és tálald rizzsel. 
(Forrás: RecipeTinEats)

Csokis, mogyorókrémes torta

Hozzávalók 28 cm-es tortához:

A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
  • 15 dkg vaj/margarin
  • 1 tojás
  • 1 csapott ek. porcukor
  • 2 ek. hideg víz
  • csipet só (opcionális) 

A töltelékhez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg mogyorókrém
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl hideg habtejszín

A tésztához a lisztet keverjük el a porcukorral, csipet sóval. Adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd morzsoljuk el vele, adjuk hozzá a tojást, gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet, hogy összeálljon. Formázzunk gömböt belőle, csomagoljuk folpackba, tegyük minimum 30 percre a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, a tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen 4-5 mm vékonyra, helyezzük piteformába. A tészta alját villával szurkáljuk meg, helyezzünk rá sütőpapírt, szórjunk bele nehezéknek száraz babot vagy lencsét, és süssük 15 perc alatt készre a pitelapot (a nehezék miatt nem púposodik fel a tészta, azt sütés után dobjuk ki). A csokoládét alacsony hőfokon olvasszuk meg a vajjal együtt, keverjük hozzá a mogyorókrémet, ha kihűlt a keverék, adjuk hozzá a kemény habnak felvert tejszínt is. Oszlassuk szét a krémet a teljesen kihűlt pitetésztában, és szilárdulásig tegyük a hűtőbe.

Köztudott, hogy annak ellenére, hogy tudjuk, milyen egészséges, nem eszünk elegendő halat. A legtöbbször egyszerűen csak elfelejtjük, mikor az ebédlehetőségeken gondolkozunk – pedig igazán jólesik a szokásos csirkét néha valami könnyű halra cserélni. Az alábbi tortilla szendvics ebédre és vacsorára is kiváló választás, ha csak gyorsan összedobnál valamit.

Tortillaszendvics hallal

Hozzávalók 8 adaghoz (16 tortilla)

A salátához:

  • 3 csésze káposzta, felcsíkozva
  • fél csésze lila hagyma, felkockázva
  • 1 csésze tejföl
  • 1 lime leve
  • egy csipet só

A szendvics többi részéhez:

  • 4 tilápiafilé (vagy harcsafilé)
  • 1/4 tk. cayenne bors
  • fél tk. fokhagymapor
  • fél tk. római kömény
  • fél tk. só
  • fél tk. bors
  • kisebb méretű tortillák
  • koriander, lime

hétvégi menü, tortilla hallal

Keverjük össze a köret hozzávalóit egy nagy tálban, majd tegyük félre. A halhoz való fűszereket keverjük össze, majd szórjuk meg vele a halfilék mindkét oldalát. Közepes lángon, kis olajon süssük meg a halfiléket, mindkét oldalukat 8-8 percig. Vágjuk őket kis darabokra.

A tortillalapokat is pirítsuk át, nagy lángon. Ha készen vannak, állítsuk össze a szendvicset: pakoljunk a salátából és a halból is bele, majd locsoljunk rá friss lime-levet, és szórjuk meg korianderrel.
(Forrás: Tasty)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top