Gasztro

Kalóriadús hétvégi menü az esős napokra

Főzőcskézni akkor a legjobb, ha kint zuhog az eső, és tudod, hogy nem maradsz le semmiről, mert úgysem lehet odakint semmi értelmes dolgot csinálni. Munkára fel, meghoztuk a hétvégi menüt!

Szeretjük az egészséges dolgokat, de néha lehet bűnözni is, és nyugodtan indíthatjuk a napot egy klassz palacsintával. Ebédre lesz leves, meg kétfajta főétel, és persze a desszertet sem felejtettük el, mert az teszi fel a koronát az étkezésre. A vacsoraötletünkkel is elégedett leszel, mert gyors és finom, már csak be kell vásárolnod és felkészülni egy kuckózós, lustálkodós, főzős-evős hétvégére. Az e heti hétvégi menü se okoz csalódást, ezt megígérjük.

Túrós palacsinta csokoládéöntettel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg túró
  • 2 tojás szétválasztva
  • 2,5 dl tej
  • liszt
  • 1 ek. cukor
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
  • 10 dkg étcsokoládé

A túrót villával törjük át, keverjük el 1 dl tejjel, 2 tojássárgájával, csipet sóval, a cukorral, a habbá vert tojásfehérjével és annyi liszttel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, kenjük meg kevés olajjal, majd evőkanállal formázzunk a forró olajba köröket a tésztából. Süssük meg az egyik oldalukat, majd fordítsuk meg, és a másik oldalt is süssük készre. A kockákra tört csokoládét kis lábosban a maradék 1,5 dl tejjel együtt nem túlhevítve, folyamatosan kevergetve olvasszuk fel, ezt az öntetet kínáljuk a palacsintához.

hétvégi menü, palacsinta

Kukoricaleves csirkemellel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg csirkemellfilé
  • 25 dkg kukorica (konzerv)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb kápia paprika
  • 1 szem paradicsom
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, frissen őrölt bors
  • negyed lime leve
  • olívaolaj
  • tortillachips
  • friss koriander
  • csilikrém a tálaláshoz

Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg kevés olívaolajon. Adjuk hozzá az apróra kockázott csirkehúst, a zúzott fokhagymát. Enyhén pirítsuk le. A paprikát kockázzuk, a tisztított répát csíkozzuk fel vékonyan, adjuk őket a húshoz a feldarabolt paradicsommal és a lecsöpögtetett kukoricával együtt. Öntsük fel 0,8–1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, forralva főzzük a levest 20 percet. Keverjük el benne a tejszínt, egyet forraljunk rajta, lime-lével ízesítsük. Aki szereti, tálaláskor keverjen bele csilikrémet, aprított koriandert, és kínáljon mellé tortillachipset.

hétvégi menü, leves

Zöldborsós csirke krémsajtos-kapros krumplipürével

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg csirkemellfilé (szeletelve) 
  • 50 dkg zsenge zöldborsó (pucolt mennyiség)
  • 20 dkg füstölt tarja/angolszalonna
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 gerezd fokhagymasó, frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • 80 dkg burgonya
  • 20 dkg natúr krémsajt
  • kb. 1,5 dl tej
  • 1 csokor kapor

A hámozott, kockákra vágott burgonyát sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, villával törjük össze a tejjel és a krémsajttal együtt. Sózzuk, ha szükséges, keverjük hozzá az aprított kaprot. A sózott, borsozott csirkemell szeleteket egy nagy serpenyőben olívaolajon süssük oldalanként 5-6 perc alatt készre. Tegyük félre. A visszamaradt zsiradékon pirítsuk meg az apróra kockázott füstölt tarját. Adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a zsenge borsót, egészen kevés vizet, és pároljuk a borsót puhára. Amikor a borsó megpuhult, öntsük fel a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, szedjük a raguba a kisült hússzeleteket, végül forraljuk össze. Tálaljuk a krumplipürével.

hétvégi menü, csirke

Fokhagymás-morzsás tészta aszalt paradicsommal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg széles metélt
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 2 ek. szárított kakukkfű
  • 1-2 szardella (elhagyható)
  • 1 kis csokor petrezselyemsó, frissen őrölt bors
  • extra szűz olívaolaj

Serpenyőben melegítsünk fel 3-4 evőkanál olívaolajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk (vagy só helyett dobjunk hozzá 1-2 darabka szardellát, így még finomabb lesz), a kakukkfüvet, az aprított petrezselymet és a feldarabolt aszalt paradicsomot. Kevergetve pirítsuk a morzsát aranyszínűre, a zúzott fokhagymát akkor adjuk hozzá, amikor a morzsa már majdnem kész. Nagy fazékban, lefedve tegyünk fel a tésztának egy adag vizet forrni. Ha forr, sózzuk, dobjuk bele a tésztát, főzzük meg. A leszűrt tésztát keverjük el a fűszeres, paradicsomos morzsával.

hétvégi menü, tészta

Narancsos-kókuszos sütemény

Hozzávalók 10 szelethez: 

• 1 nagy narancs 
• 20 dkg liszt 
• 8 dkg cukor 
• 1 dl étolaj 
• 5 dkg kókuszreszelék 
• 1 tk. sütőpor 
• 1,5 dl tej 
• 1 egész tojás 
• 5 dkg étcsokoládé 
• vaj és liszt a forma kikenéséhez

A sütőt melegítsük elő 180 ˚C-ra. A megmosott narancs héját reszeljük le, levét facsarjuk ki. Egy nagy tálban keverjük alaposan össze a hozzávalókat. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy gyümölcskenyérformát. Szedjük át bele a tésztát, majd süssük készre 45 perc alatt. Hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk ki. Csorgassuk meg a vízgőz felett megolvasztott étcsokoládéval, hagyjuk rádermedni.

hétvégi menü, desszert

Hasselback burgonya túrókrémmel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg nagy szemű, sütni való burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 kis gerezd fokhagyma
  • 1 csapott tk. tengeri só

A túrókrémhez:

  • 20 dkg túró
  • 10 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
  • 1 kis csokor snidlingsó, bors

A burgonyákat hámozzuk meg, éles, vékony pengéjű késsel vagdossuk be őket vékony szeletekben körülbelül a 2/3 részükig úgy, hogy az aljuk egyben maradjon. Olvasszuk fel a vajat, keverjük el az olívaolajjal, az aprított fokhagymával és a sóval. Kenőtollal kenjük meg a vajas keverékkel a krumplikat, a rések között is, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. 230 ˚C-on, 40-45 perc alatt süssük készre. Időnként kenjük meg a krumplik tetejét a lecsöpögött vajjal. A krémhez a juhtúrót keverjük el a tehéntúróval, a tejföllel, a vágott snidlinggel, borsozzuk és sózzuk, ha szükséges. Kínáljuk a krumpli mellé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top