Ne csak a közösségi oldalakon legyél ökotudatos, hanem a konyhádban is!

Hódos Hajnalka | 2018. Szeptember 24.
A közösségi oldalakon mindenki tudja, hogyan kellene, de azért suttyomban a lefolyóba önti a használt étolajat, és négy zacskót tép a zöldségesnél.

Elmúlt a nyár, kopik a barna bőr, hűvös szelek járnak. És elmúltak a nyár nagy kampányai is, gondolok itt a szívószálmentességre és a mikroműanyagok okozta tömeges depresszióra.

Na nem mintha bagatellizálni kívánnám a problémát, de jómagam a józan paraszti ész és azon belül is a „söprögessen mindenki a saját háza táján” elv híve vagyok, és hiszem, hogy a zemberek nem igazán tudnak azonosulni olyan problémákkal, amik közvetlenül nincsenek hatással rájuk, amiket nem éreznek a bőrükön. Hiszem továbbá, hogy azért tart itt ez az ország, mert az alapok valahogy mindig hiányoznak, pedig ha ez hiányzik, hiába minden erőfeszítés, a végén úgy járunk, mint a Gyalog galoppban a mocsárra építkező király a harmadik várral: leégett, összedűlt, azután süllyedt el.

Idén újabb kampány már nem várható – bár én hálás lennék egy „ne zabálj annyit karácsonykor” kezdeményezésért, ugyanis Magyarországon kicsit kevesebb mint kétmillió tonna élelmiszeripari hulladék keletkezik évente. Ez azt jelenti, hogy januártól decemberig körülbelül 68 kiló élelmiszert dobunk ki fejenként.

A mikroműanyagoktól való rettegés árnyékában van egyéb tennivalónk is, mint az, hogy szerencsétlenül járt teknősökről osszunk meg elrettentőnek szánt képeket, és nyilvános posztokban aggódjunk a sirályokért. Sorolom, mi mindent tehetsz annak érdekében a konyhádban, hogy a kék bolygó szenvedéseit enyhítsük.

–       Főzzél a kutyádnak, ne gyenge konzervekkel etesd, azokban nincs elegendő fehérje, zsír és egyéb tápanyag, ráadásul az üres fémedényekkel egy csomó szemetet termelsz.

–       Ha mész a boltba, a piacra vagy az IKEA-ba, kérdezd meg a szomszédodat, a barátaidat, hogy kell-e nekik valami.

–       Két, sőt három sarkot is képes vagy gyalogolni, és nem, egy liter tejtől, huszonöt deka parizertől meg fél kiló rozskenyértől nem szakad le a karod.  

Ha mindezzel megvagy, és szervezetten működik, elkezdhetsz aggódni más miatt is. De csak akkor, ha ezzel tényleg megvagy.

Exit mobile version