nlc.hu
Gasztro

Az Animal Rebellion ismét akcióban

Környezetvédő aktivisták tejet locsoltak ki a földre élelmiszerboltokban

A hétvégén ismét a tejipart vette célkeresztbe a brit Animal Rebellion mozgalom.

Az Animal Rebellion környezet- és állatvédelmi szervezet tagjai az egyetlen járható utat a civilizációnk megmentésére abban látják, ha az emberiség áttér a fenntartható és etikus, növényi alapú táplálkozási rendszerre. Erősen idealisztikus jövőképükért erőszakmentes, de radikális polgári ellenállással küzdenek. Célkitűzéseik között szerepel a klímaváltozás fenyegető hatásainak csökkentése, a környezetpusztítása akadályozása és az állatok jogainak védelme, az ipari állattartás felszámolása.

Hétvégi összehangolt akciójuk során több angol város luxusáruházaiban jelentek meg. A Waitrose, a Wholefoods és a Marks & Spencer londoni, norwichi, manchesteri és edinburgh-i üzleteiben vettek le a polcokról tejes dobozokat, és locsolták szét a padlón a tartalmukat. Mint látható, a hús- és tojásipar mellett a tejipar is a mozgalom fókuszában van:

„A világ öt legnagyobb hús- és tejipari vállalata ma már több üvegházhatású gázkibocsátásért felelős, mint az Exxon, a Shell vagy a BP”

– állítja a szervezet.

Környezetvédő aktivista tejet locsol ki egy londoni áruházban

Aktivista az előkelő Harrods And Fortnum áruházban, a londoni Picadillyn / Fotó: Animal Rebellion Press

A szervezet egyik aktivistája, Lou Hadden is részt vett a Fortnum & Mason áruházban zajlott akcióban. Az Animal Rebellion beszámolója szerint önkéntesük így fogalmazta meg gondolatait a hétvégi eseményekről:

A növényi alapú jövő a legfontosabb válasz napjaink éghajlati és ökológiai vészhelyzetére. Lehetővé tenné ráadásul, hogy sokkal kevesebb földterülettel és erőforrás bevonásával több élelmiszert legyünk képesek megtermelni sokkal több ember számára. Emellett állatok milliárdjainak szenvedését szüntethetnénk meg, miközben helyreállíthatnánk gyönyörű bolygónk élőhelyeit. Liz Truss miniszterelnöknek és Ranil Jayawardena környezetvédelmi miniszternek a maximumot kellene kihoznia ebből a win-win-win forgatókönyvből.”

Én sem így képzeltem a hétvégém eltöltését. Sajnos az ilyen ellenállások szükségesek ahhoz, hogy a hatalmon lévők egyáltalán meghallgassák az Oxford, Harvard és az IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) akadémikusait. A világ legkiválóbb klímaszakértői a növényi alapú élelmiszerrendszerre való áttérést sürgetik. Bátor és határozott politikára van szükségünk ebben az időszakban, nem pedig arra a horror show-ra, amit jelenleg látunk” – foglalta össze az aktivisták álláspontját az önkéntes.

Források: 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top