Gasztro

Így próbálj meg főzni -70 fokban az Antarktiszon – egy asztrobiológus lenyűgöző fotói

Fagypont alatt 70 fokkal szó szerint megfagy a levegő, és benne az étel is!

Cyprien Verseux francia asztrobiológus többek között azt kutatja, hogyan lennénk mi, emberek képesek alkalmazkodni a Marson vagy a Holdon uralkodó körülményekhez. A kutató ezért költözött az Antarktiszon található Concordia állomásra, ahol nemcsak dolgozik, hanem blogot is vezet tapasztalatairól.

Cyprien Verseux

Hogy szórakoztassa magát és követőit, Cyprien kipróbálta, milyen lenne, ha a szabad ég alatt, -70 fokos hidegben próbálna meg főzni, netán piknikezni. Hát ilyen:

70, esetleg 80 fokkal fagypont alatt nem könnyű összeütni egy rántottát:

És a Nutellás kenyér is megfagy, mielőtt az ember a szájához emelné:

Az Antarktiszon tartózkodó kutatócsoport egyébként legutóbb augusztusban látta a Napot pár pillanatra, akkor is 3 hónap után. Bár a levegő hideg, száraz és oxigénszegény, a hőmérséklet pedig a már említett -70-80 fok körül mozog, a Concordia állomás elég vonzó a tudósok körében: asztronómusoktól kezdve pszichológusokon át sokan szeretnék kipróbálni az életet extrém körülmények között.

boredpanda

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top