A gyerek hiányos, helytelen reggelizési szokásaira hívta fel a figyelmet a tojás világnapján a tojásszövetség. A hagyományosan október második péntekjére eső, több mint 40 ország által ünnepelt világnap alkalmából a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége azt javasolja: indítsuk tojásos reggelivel a napot, vagy csomagoljunk tojásos tízórait a gyereknek. Így teljes értékű és tápanyagdús étkezéssel biztosíthatjuk mindazt, ami az iskolai léthez szükséges.
Tojással készül a tökéletes reggeli
Az iskolás korú gyerekek több mint fele nem mindennap reggelizik, egyértelműen a vacsora a legfontosabb étkezés számukra – derül ki a TÉT Platform 2016-ban végzett felméréséből. Pedig a tanuláshoz, a koncentrációhoz az órákon, a napi energiaszükséglet fedezéséhez elengedhetetlen a teljes értékű reggeli.
Egy tojásos reggeli vagy tízórai olyan fehérje-, vitamin- és ásványianyag-, valamint rost-, szénhidrát- és zsírforrás, hogy megfelelő folyadékbevitellel együtt tökéletes táplálék gyereknek és felnőttnek a nap első részére.
Keljünk kicsivel korábban a reggelihez, hogy legyen idő a napindító étkezésre, és ha még sincs idő, csomagolhatunk tojásos tízórait is. Legyen ez a menő sulis étel a magas cukor-, zsír-, illetve sótartalmú kekszek, snackek helyett! A tartalmas reggelit fogyasztó gyerekek jobban tudják figyelmüket összpontosítani, és feladatmegoldó képességük is jobb azokénál, akik kihagyják a nap első étkezését
– mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője.
A tojás fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma kiegészítve rostdús kenyérfélével, zöldséggel és folyadékkal teljes értékű napindító egy gyerek szervezetének.
Íme egy példa, milyen a tökéletes napindító: főtt tojásos, magos zsemle, paprikával és gyümölcsteával. Ez fedezi a reggeli energiaigényt, és fontos tápanyagok vannak benne.
Egyre több tojást eszünk
Mostanra a tojást övező tévhitek eloszlottak, és a tojás táplálkozási szempontból teljes értékű étel. Talán ez is közrejátszott abban, hogy nőtt a tojásfogyasztás Magyarországon. 2013-ban 214 darabot ettünk meg fejenként egy évben, monstanra ez a szám 234-re emelkedett.
Folyamatosan nő a hazai tojástermelés mennyisége is, a friss adatok szerint évente 1,1-1,3 milliárd tojás származik hazai forrásból. Öt évvel ezelőtt ez a szám még 900 millió alatt volt. A növekedés hatására visszaszorulhat az import tojás aránya, amely jelenleg 20-22 százalék.
Tökéletes táplálék
A tojás már ősidők óta a humán táplálkozás egyik legszervesebb része (őseink is gyüjtögették már a madárfészkekből), tápanyag-összetétele valóságos kincsesbánya a szervezetnek. Mondhatjuk, igazi szuperétel: biológiai értéke 100, az anyatejével egyenértékű. 40 féle fehérjét tartalmaz. 18 féle aminosavat, amiből 9 esszenciális. Egy fehérje- (6-6,7 gr/tojás) és vitaminbomba (A, D, E, B1, B2, B5/pantoténsav, B6, B9/folsav, B12-vitamin). Mikroelemben rendkívül gazdag (Fe, Zn, Cu, Mg, J, Se, Ca, P, K).
Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat. D-vitamin-tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben, a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.
Egyszerű reggelik és csomagolható tízóraik
A reggeli rohanásban sokszor azért marad el az étkezés, mert egyszerűen nem jut rá idő. Magos Zoltán, a Capriccio lakásétterem séfje szerint ezért a tojás akkor kerülhet be a gyerekek reggeli étrendjébe, ha gyorsan elkészíthető, de közben ízletes is. A séf ezért 4 tojásos receptet ajánl:
Tojásos-zöldséges tortilla tekercs
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók
- 4 tojás
- 2 tortillalap
- só
- 100 gr prágai sonka
- 1 kápia paprika
- 2 angolzeller-szár
- friss zöld koriander
- 2 ek. olívaolaj
- csipet őrölt bors
- Eisberg „verona” saláta mix
- 5 dkg reszelhető juhsajt, trappista sajt
A sonkát, paprikát és az angol zellert apró, egyforma darabokra vágjuk, majd lassan, olíva olajon megpirítjuk. A tojásokat felverjük, enyhén sózzuk. Belekeverjük a finomra vágott friss koriandert. A tojást a serpenyőbe öntjük, egyszer megkeverjük, és lassan sütjük, akár lefedve. (Az is megoldás, ha omlett mintájára, az előmelegített sütőbe tesszük és 140 fokon sütjük.)
Miközben a tojás sül, melegítsük fel a tortillalapot. Csúsztassuk rá a tojáslepényt, enyhén borsozzuk (ha a gyermek ezt kedveli), szórjunk rá a leveles salátából és a reszelt sajtból. Majd az egészet tekerjük fel, és csomagoljuk be alufóliába vagy szalvétába.
Baconos tojásos lepény
Elkészítési idő: 12 perc
Hozzávalók
- 4-6 tojás
- 150 g bacon
- 40 dkg főtt burgonya
- csipet szerecsendió
- 1 ek. metélőhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g gouda sajt
- 1 dl olívaolaj
A kockázott bacont saját zsírjában megsütjük. Hozzáadjuk a főtt burgonyát, sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük szerecsendióval. Ehhez keverjük hozzá a metélőhagymát és a felvert tojást. A tetejére sajtot szórunk, és lefedve, lassan sütjük a serpenyőben. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel és tálaljuk.
Egyszerű tükörtojásos-sajtos szendvics
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók
- 4 nagyobb kifli
- 4 tojás
- 4 szelet sajt
- 4 paradicsom
- egy kevés metélőhagyma
- só
- bors
- olívaolaj/kókuszolaj
A kifliket sütőben vagy serpenyőben kissé megpirítjuk. Egy kis olajon megsütjük a tükörtojásokat, amiket ízlés szerint sózunk, borsozunk. Amikor a tojások megsültek, megszórjuk egy kis metélőhagymával is.
A pirított kifliket félbevágjuk, majd mindegyikbe teszünk egy-egy szelet sajtot és tükörtojást. A paradicsomot megmossuk, felszeleteljük, és a szendvicsek mellé téve kínáljuk.
Klasszikus spanyol tortilla készen
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
- 500 g burgonya
- 0,5 dl olíva olaj
- 1 fej vörös vagy fehér hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. vágott petrezselyem
- 6 tojás
- só
A burgonyákat tisztítás után karikázzuk fel, majd lobogó, enyhén sós vízben forraljuk 5 percig! Szűrjük le! Megfelelő serpenyőben olajon pirítsuk meg a szálára vágott hagymát és a szeletelt fokhagymát!
Tegyük rá a burgonyát és a petrezselymet, majd még pár percig süssük! A felvert tojásokat sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a burgonyára. Lassan, lefedve 20 perc alatt készre sütjük.