Citromos macaron
Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg mandulaliszt
- 10 + 5 dkg porcukor
- 7 dkg tojásfehérje (kb. 2 nagyobb tojás)
- fél mokkáskanálnyi szódabikarbóna
- csipet só
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 1 mokkáskanál vaníliaaroma
- 1 mokkáskanál citromlé
- csipetnyi sárga ételfesték
Hozzávalók a töltelékhez:
- 4 dkg teavaj
- 13 dkg porcukor
- 2 evőkanál tejszín
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 1 mokkáskanál vaníliaaroma
- csipet só
Így készítsd el a citromos macaront
A tésztát a megadott mennyiségekből a fenti útmutató alapján állítsd össze és süsd meg. A citromhéjat, a citromlevet és vaníliaaromát az ételfesték hozzáadását követően egyesével keverd a tojáshabhoz.
Amíg az elkészült macaronok kihűlnek, állítsd össze a krémet. A puha vajat a porcukorral keverd habosra, majd egyesével keverd hozzá a tejszínt, a citromlevet és a citromhéjat, a sót és végül a vaníliaaromát. Keverd addig, amíg jól kenhető krémet kapsz.
Málnás macaron
Hozzávalók:
- 13,5 dkg mandulaliszt
- 12 dkg porcukor
- 10 dkg tojásfehérje (4-5 nagyobb tojás)
- 10 dkg cukor
- 2 csipetnyi piros ételfesték
- 20 dkg málnalekvár
Így készítsd el a málnás macaront
Melegítsd elő a sütőt 150 fokra.
Mérd pontosan a mandulalisztet, és keverd el a porcukorral, majd (kávé)darálóba öntve daráld 2-3 percig. A pontosan kimért tojásfehérjét keverőtálba töltsd, majd habverővel vagy robotgéppel habosodásig közepes fordulaton, ezt követően lassú fokozaton verd keményre. A lassú fokozatra kapcsolástól kezdve apránként add hozzá a cukrot. Ha elkészült a keményre vert tojáshab, óvatosan keverd bele az ételfestéket.
A tojáshabhoz kanalanként keverd a mandulalisztet. Amikor elkészült a macaron tésztája, sütőpapírral bélelt vagy szilikonos tepsibe kanalazd. Nyomózsákba is töltheted a krémet, és óvatosan kis halmokat nyomj a tepsire. Sütés előtt a macaront feltétlenül pihentesd 15 percet.
A tepsit a sütő alsó rekeszébe told, majd süsd a macaronokat kb. 15 percig. A negyedóra leteltét követően végy ki egy süteményt, kóstold meg vagy törd ketté, ellenőrizve, hogy megsült-e. Ha szükséges, 1-5 percre hagyd még a sütőben a tepsit. A kihűlt macaront töltsd meg a málnalekvárral, két süteményt tapasztva egymáshoz.