Csokis muffin
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 3 dkg keserű kakaópor
- 6 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 1,6 dl tej
- 2 tojás
- 1 cs. sütőpor
- 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítése:
Egy edényben elektromos habverővel összekeverjük a cukrot a tojásokkal egészen fehéredésig, majd hozzáadjuk a tejet és az olvasztott vajat.
Külön tálban elkeverjük a száraz összetevőket, ugyanúgy, mint a csokis, sütőtökös muffin esetében: a sütőport, a lisztet, a kakaóport és a vaníliás cukrot, majd az egészet a vajas–tojásos keverékhez adjuk.
Hozzáadjuk a kisebb kockára vágott csokoládét is.
A muffinsütő mélyedéseit kibéleljük a papírkapszlikkal és ¾-ig töltjük a tésztával.
Ha szeretjük a gyümölcsös verziót, ezen a ponton meggybefőttet vagy fagyasztott szedret, esetleg málnát nyomkodhatunk a mélyedésekbe betöltött folyékony tésztába.
5 percre a 200 fokos sütőbe rakjuk, ezután a hőmérsékletet 170 fokra mérsékelve további 10 perc alatt a muffinokat készre sütjük.
Epres muffin
Hozzávalók:
- 20 dkg eper
- 10 dkg olvasztott vaj
- 25 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 dl tejszín vagy tej
- 1 cs. vaníliás cukor vagy 1 mk. vaníliaaroma
- 1 tk. sütőpor
- csipet sót
Elkészítése:
- A muffin elkészítéséhez melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
- Mossuk meg alaposan az epret, távolítsd el a csumáit, darabold fel, és hagyd lecsöpögni.
- Mérd ki a lisztet, keverd hozzá a cukrot, a sütőport, vaníliás cukrot és a sót. Egy másik edényben verd föl a tojásokat, robotgép segítségével keverd hozzá a tejszínt vagy tejet, az olvasztott vajat és a vaníliaaromát, ha utóbbit választottad a különlegesen finom epres süti elkészítéséhez.
- Öntsd a száraz hozzávalókhoz a tojásos keveréket, laza muffintésztát kell kapnod. Vegyítsd el benne az összevágott epret is.
- 12 darabos muffintepsit bélelj ki papírokkal, vagy vajazd és lisztezd a mélyedéseket, majd egyenletesen oszd el benne a tésztát. A muffinokat 25-30 perc alatt süsd szép pirosra. Forrón szedd rácsra, szórd meg porcukorral, és a rácson hagyd kihűlni.