Joghurtos-narancsos édesburgonya-krémleves
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
- 1 tk. só
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- pár csipet bors
- 1 ek. vaj
- 1 ek. olívaolaj
- ízlés szerint (friss) koriander
- fél narancs
- 2 cm reszelt gyömbér
- 1 dl natúr joghurt
- 7 dl alaplé
- fél kk. őrölt római kömény
- ízlés szerint csilipor
- 1 ek. pisztácia
- 60 dkg édesburgonya
Elkészítés:
A finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinszteled, finoman sózod. Ráreszeled a fokhagymát és a gyömbért, fűszerezed a köménnyel, ráborítod a burgonyát majd 1-2 percig kevergetve tovább pirítod. Hozzáöntöd az alaplevet, sózod, borsozod majd fedő alatt 12-14 perc alatt puhára főzöd. Ezalatt megpirítod a pisztáciát vagy bármilyen más magot, és durvára aprítod. A megfőtt levesalapot botmixerrel pürésíted, majd a narancs levével, reszelt héjával és a kikevert joghurttal dúsítod. Forralásig melegíted, ha kell, sózod, borsozod, és friss korianderrel, pirított magvakkal tálalod.
Sütőtök krémleves
Hozzávalók:
- 1 nagy sütőtök
- 1 liter húslevesalap (leveskockából is készülhet)
- 2,5 dl kókusztej
- 2,5 dl víz
- 2 ek. vaj
- 1 ek. olívaolaj
- 2 szál zöldhagyma
- 1/2 mk. szerecsendió
- csipetnyi bors
- ízlés szerint kakukkfű
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A sütőtököt vágd fel, pucold meg, távolítsd el a magját. Kockázd fel, ízlés szerint sózd, borsozd, locsold meg az olvasztott vajjal, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezve 200 fokon süsd puhára. Kb. 20-25 perc. Ha sütőtökben tálalod a levest, akkor a kerek sütőtökök tetejét vágd le ujjnyi vastagon, kapard ki a magokat, mosd meg kívül-belül, és ezeket is tedd a sütőbe.
Közben a letisztított zöldhagymát vékonyan karikázd fel, főzőedényben az olívaolajon 5-6 perc alatt fonnyaszd meg. Húzd félre az edényt.
A megsült sütőtököt pürésítsd robotgép segítségével úgy, hogy hozzákevered a leves negyedét. Öntsd a sütőtökpürét az ismét fölforrósított hagymára, keverd hozzá a kakukkfüvet, a maradék levest, a vizet és a kókusztejet. A forrástól számítva 10-15 percig főzd a levest – kizárólag lassú tűzön. Gyakran kevergesd meg. A főzési idő letelte előtt add a sütőtökkrémleveshez a szerecsendiót is.
Az elkészült különlegesen finom sütőtökkrémlevest forrón tálald, tányérba vagy a megsült sütőtökbe szedve.