Isteni diós finomságok

Bors Hanna | 2018. November 17.
Ha ősz, akkor dió, ha dió, akkor diós finomságok! Mutatunk is három szuperfinom receptet.

Diós-habos rudak

dio, suti

Hozzávalók:

Elkészítés:

 A darált diót a cukorral, 1 tojással és 1 sárgájával, valamint a mézeskalácsfűszerrel összekeverjük, majd a tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órán át hűtjük. Ezt követően sütőpapíron, fóliával lefedve fél cm vékonyra nyújtjuk. A maradék tojásfehérjét habosra verjük egy csipet sóval, majd apránként hozzákeverjük a porcukrot. A kinyújtott tészta tetejére kenjük, majd 150 fokon 15 perc alatt megsütjük.

Diós-karamelles almatorta

Hozzávalók:

A diós-almás alaphoz:

A tetejére:

Elkészítés:

1. A dióbelet száraz serpenyőben megpirítjuk, és sodrófával kisebb darabokra hengereljük.
A lisztet a sütőporral átszitáljuk.

2. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk. A gyümölcshúst kockacukor nagyságú darabokra vágjuk, meglocsoljuk fél citrom levével, megszórjuk az őrölt fahéjjal, valamint a szerecsendióval, és összekeverjük a pirított dióval.

3. A tojást a porcukorral és egy csipetnyi sóval habosra verjük, majd belekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával elvegyített lisztet. A masszát egy sütőpapírral kibélelt 24 cm-es tortaformába simítjuk, megszórjuk a fűszeres diós almával, és 200 fokra előmelegített tepsiben kb. 25 perc alatt megsütjük.

4. Egy nagy serpenyőbe három evőkanálnyi kristálycukrot szórunk, és közepes lángon sötét karamellé főzzük. A karamell kétharmad részét a kihűlt diós-almás alapra, a maradék egyharmadot pedig sütőpapírra csorgatjuk, majd megvárjuk, amíg megszilárdul.

5. A hideg tejszínt két teáskanál kristálycukorral kemény habbá verjük, és a már kihűlt almás alapra kenjük. A tetejére karamelldarabkákat tűzünk, megszórjuk a cukorgyönggyel, és a tortát behűtve tálaljuk.

Diós csirkekrémleves

Hozzávalók:

Elkészítés:

1. A diót durvára vágjuk, és egy kis serpenyőben kevergetve megpirítjuk. A diót (egy keveset hagyjunk a tálaláshoz is), a fele adag apróra vágott petrezselyemzöldet, a curryt, a borsot a forró leveshez adjuk.

2. A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel és a tejföllel, és behabarjuk vele a levest. A krémes levest félretesszük, közben sós forró vízben kifőzzük a levestésztát.

3. Tálaláskor a maradék dióval meghintjük a levest.

Exit mobile version