Gasztro

Ürülékből származó baktériumokat találtak britek a McDonald’s összes érintőképernyőjén

Ezért kell kezet mosni, mielőtt eszel egy burgert...

Az Egyesült Királyságban a közelmúltban vezették be a McDonald’s gyorséttermekben az érintőképernyős paneleket. A Metro és a London Metropolitan University közös kutatása során most kiderült, hogy

minden egyes érintőképernyő emberi ürülékből származó baktériumokkal volt fertőzött a 8 vizsgált (6 londoni és 2 birminghami) étteremben.

Pixabay

Az egyetem kutatója, dr. Paul Matewele azt nyilatkozta:

Mindannyiunkat nagyon megleptek, mennyi bélből és ürülékből származó baktérium volt az érintőképernyős gépeken. Ezek a baktériumok olyan fertőzéseket okozhatnak, amilyeneket az emberek kórházakban szoktak összeszedni.

Matewele ugyanakkor hozzátette, hogy a kutatás során talált baktériumok elsősorban azokra veszélyesek, akiknek legyengült az immunrendszere. Ilyen például az enterococcus faecalis. Az egyik képernyőn staphylococcus baktériumot is találtak, amely vérmérgezést és toxikussokk-szindrómát is okozhat. Két étteremben találtak listeria baktériumot, amely spontán vetélést vagy halva születést okozhat a várandós nőknél. Az érintőképernyők háromnegyedén találtak proteus baktériumot, amely emberi és állati ürülékből származott.

Az érintett éttermekben mindenhol folyamatosan tisztítják a képernyőket. A feltételezések szerint lehet, hogy a fertőtlenítőszerek nem elég erősek, de az is előfordulhat, hogy egészen egyszerűen nem lehet elég gyakran tisztítani őket ahhoz, hogy ne forduljanak elő rajtuk ilyen veszélyes baktériumok.

A tanulság a régi: minden egyes alkalommal kezet kell mosnunk étkezés előtt, pláne, ha gyorsétteremben járunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top