Akik járatosak a konyhában, szívesen főznek, vagy sütnek, pontosan tudják, hogy a legfontosabb a minőségi alapanyag. A legegyszerűbb ételnek, és a legínyencebb fogásnak is az alapja a jó minőség. A kiváló alapanyag pedig, szinte garancia a tökéletes étel elkészítéséhez.
Tegyél bele egy kis vajat!
A séfek szerint minden ételbe, amibe lehet, tegyünk egy kis vajat. Bármely ételből csodát varázsol.
Gondoljunk csak egy friss kiflire, vagy egy ropogós szelet kenyérre. Mit tennék rá először? Vajat!
A párolt zöldség mitől lesz ízletes köret? Egy kis vajtól.
A húsok mitől nyerik el a végleges zamatos ízüket? A vajtól.
A leveles tészta miért olyan ellenállhatatlan? A vajtól.
A krumplit mivel lehet „megbolondítani”? Egy kis vajjal.
A rizottót mivel lehet fényesre keverni? Vajjal.
A mennyei süteményeknek mi az alapja? A vaj.
Nincs olyan étel, ami ne válna különlegesen ízletes fogássá tőle.
Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen vajról beszélünk. A szendvicsvaj vagy a teavaj alacsonyabb zsírszázalékkal és több vízzel készül, mint a prémium minőségi termékek.
Bemutatjuk a Lurpakot, az igazán minőségi tejszínvajat!
A kiváló vajat az jellemzi, hogy 100% friss tejből és természetes összetevőkből készül.
Frissen köpült tejből, különlegesen válogatott repceolajból, egy kevés vízből, és az enyhén sózott változatok esetében egy kis sóból készül a Lurpak vaj.
Nálam a mindennapok alapanyaga, és természetesen a karácsonyi sütés-főzés elengedhetetlen összetevője is.
Karácsonyra mindig újabb és izgalmasabb ételeket keresek, de azért úgy, hogy a hagyomány is megmaradjon. A mi családunkban a hal a főfogás. Az, hogy már nem rántott pontyot sütök, mint a nagyanyám, és nem halászlevet főzök, mint az anyukám, senkit nem zavar.
Ízletes, egészséges és ínycsiklandóan zamatos halételekkel kápráztatom el a családot, amihez Lurpak vajat használok!
A Lurpak honlapját böngészve akadtam rá erre a receptre is, ami biztosan az idei karácsonyi menüm legtutibb fogása lesz!
Lazac Wellington
800 g lazacfilé bőr nélkül
200 g bébi spenót
75 g vízitorma
1 kis citrom héja
1 nagy banánhagyma, apróra vágva
25 g enyhén sózott Lurpak vaj
1 nagy csipet frissen reszelt szerecsendió
csipetnyi frissen őrölt bors
csipetnyi só
200 g créme fraiche vagy tejföl
1 tojás, felverve
500 g leveles tészta
egy marék simaliszt
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
Olvasszuk fel a vajat egy kisebb lábasban közepes hőfokon, majd adjuk hozzá az apróra vágott banánhagymát. Pároljuk puhára, majd hagyjuk lehűlni. Figyeljünk rá, hogy a hagyma ne barnuljon meg.
Egy nagy fazékban fonnyasszuk meg a spenótot és a vízitormát közepes lángon egy-két evőkanál vízen. Öblítsük le hideg víz alatt, majd egy szitán át egy tál felett préseljük ki a lehető legtöbb vizet belőlük.
Tegyük a spenótot, vízitormát, a vajat, a hagymát, a citromhéjat és a créme fraiche-t egy konyhai robotgépbe és dolgozzuk össze picit. Ízesítsük sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval.
Egy enyhén kilisztezett felületen a tésztát vágjuk félbe, és nyújtsuk akkorára a darabokat, hogy a lazac beleférjen. A szélein maradjon kb. 2 cm-nyi üres rész.
Helyezzünk egy darab tésztát a tepsibe, kanalazzuk a spenótos keveréket a tészta közepére, és tegyük a lazacot a tetejére.
Körben a tészta szélét kenjük be egy kis vízzel, majd helyezzük a másik darab tésztát a tetejére.
Formázzuk meg a kezünkkel a tésztát a hal körül, majd egy villával nyomkodjuk össze az alsó és a felső tésztát.