Gyümölcskenyér
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 3 nagyobb tojás
- 4 ek. méz
- 15 dkg durvára vágott magkeverék (dió, mogyoró, mandula)
- 20 dkg durvára vágott aszaltgyümölcs-keverék (ízlés szerint lehet kandírozott narancshéj, sárgabarack, szilva, füge, áfonya, meggy, datolya, füge)
- 1 tk. vaníliaaroma
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. sütőpor
- fél mk. só
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
- Közepes méretű tepsit, sütőtálat bélelj ki sütőpapírral.
- Keverd a liszthez a sót, a sütőport, a szódabikarbónát, a durvára aprított magkeveréket és az aszalt gyümölcsöket.
- Egy másik tálban robotgép vagy habverő segítségével keverd habosra a tojásokat, öntsd hozzá a mézet és a vaníliaaromát, keverd még egy kicsit.
- Öntsd a száraz hozzávalókhoz a tojásos keveréket, és alaposan dolgozd össze, majd a gyümölcskenyér tésztáját simítsd a tepsibe.
- Told a forró sütőbe, és körülbelül 60 percig süsd. Amikor szép piros a sütemény teteje, és a tűpróbát követően a közepe is átsült, vedd ki a sütőből. Hagyd kihűlni, majd szeleteld, és helyezd tálra a karácsonyi gyümölcskenyeret.