Ne dobd ki a karácsonyi maradékot! Hasznosítsd újra!

nlc | 2018. December 27.
Van úgy, hogy nem marad egy morzsa sem az ünnepi menüből, de sokszor inkább épp a fordítottja történik: a vendégek is hoztak ezt-azt, a szülők, nagyszülők is csomagoltak egy kis hazait, vagy egyszerűen túlbiztosítottátok magatokat, és túl sok lett az étel. Ismerős? Akkor ez a néhány recept nektek is jól fog jönni!

A legprecízebb tervezés mellett is megesik, hogy marad a bejgliből és a mézeskalácsból, hogy túl sok a krumplipüré vagy a rizs, és a kenyeres kosárban is ottmarad pár szelet kenyér. Pár ügyes trükkel újrahasznosíthatjuk az ünnepi menü maradékait, ami dupla öröm: nem is kell kidobni semmit, és néhány étkezés is meg lesz oldva. 

A sült húsok maradékait felhasználhatjuk szendvicsekhez, salátákhoz, de nagyon jó lehet tortillatekercsek töltelékeként, vagy akár különféle tészták kísérőjeként is. A krumplipüré maradékából készülhet isteni finom burgonyafánk, vagy kisebb muffinszerű sós sütemény is akár, a kenyér és kalácsfélékből pedig 10 perc alatt összeállíthatunk egy finom kalácspudingot. 

A bejgliből felfújtat is készíthetünk, a különféle kekszek, mézeskalácsok és sütemények morzsájából pedig érdemes valamilyen pohárkrémet készíteni. Nagyon egyszerű a dolgunk: a kekszeket apróra törjük, a sütit szétmorzsoljuk, és tejszínes, tejfölös, túrós vagy mascarponés édes krémekkel rétegezzük – általában valamilyen gyümölccsel együtt. Sokszor az így kapott édesség még kapósabb, mint az eredeti süti volt. 

Tortillatekercs sült hússal és zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre:

A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, és összekeverjük 1/2 citrom frissen facsart levével. A fokhagymát kés lapjával kissé szétnyomjuk. Mindezt hozzáadjuk a tejfölhöz, és összekeverjük.

A tortillalapokat munkalapra terítjük, és megrakjuk a sajtszeletekkel, a sült csirkemellel valamint a felszeletelt zöldségekkel, és meglocsoljuk a citromos-petrezselymes tejföllel. A lapokat egyenként feltekerjük, és az így kapott tekercseket 2-3 percig sütjük sütőben vagy grillserpenyőben. 

Krumplifasírt

Hozzávalók:

A krumplipüréhez hozzáadjuk a tojást, a fokhagymát lereszelve, a petrezselymet, kevés sót és borsot, és a reszelt sajtot. Összegyúrjuk, kis pogácsákat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. 200 fokon kb. 20 percig sütjük. Adhatunk hozzá sonka, vagy baconkockákat is – és érdemes mellé valamilyen mártogatót is készíteni (tejfölből vagy joghurtból).

Narancsos-aszalt gyümölcsös kenyérpuding

Hozzávalók a kenyérpudinghoz:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd vegyél elő egy nagy tűzálló edényt. Vágd össze a kenyereket 1×1 centiméteres kis kockákra. Az edényt vajjal kend ki, és szórd bele a kenyérkockákat. 

A tojásokat üsd fel, kapard bele a vaníliát, öntsd hozzá a tejet, a tejszínt, a narancslevet, a narancs reszelt héját, a mézet és a csipetnyi fahéjat, majd öntsd rá a tálba a kenyérkockára, és szórj rá aszalt gyümölcsöket. Az előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sül.

 

Csokis pohárkrém maradék sütiből

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a joghurtot és összeforgatjuk. A csokis kekszet, vagy a maradék süti felaprítjuk, kis kockákra vágjuk, vagy morzsoljuk, a banánt felszeleteljük. A poharakba krémet kanalazunk, rászórunk egy adag sütimorzsát, következik pár szelet banán, majd ismét krém, és így tovább a pohár tetejéig. Olvasztott étcsokival meglocsoljuk, és tálalhatjuk is!

Exit mobile version