A legprecízebb tervezés mellett is megesik, hogy marad a bejgliből és a mézeskalácsból, hogy túl sok a krumplipüré vagy a rizs, és a kenyeres kosárban is ottmarad pár szelet kenyér. Pár ügyes trükkel újrahasznosíthatjuk az ünnepi menü maradékait, ami dupla öröm: nem is kell kidobni semmit, és néhány étkezés is meg lesz oldva.
A sült húsok maradékait felhasználhatjuk szendvicsekhez, salátákhoz, de nagyon jó lehet tortillatekercsek töltelékeként, vagy akár különféle tészták kísérőjeként is. A krumplipüré maradékából készülhet isteni finom burgonyafánk, vagy kisebb muffinszerű sós sütemény is akár, a kenyér és kalácsfélékből pedig 10 perc alatt összeállíthatunk egy finom kalácspudingot.
A bejgliből felfújtat is készíthetünk, a különféle kekszek, mézeskalácsok és sütemények morzsájából pedig érdemes valamilyen pohárkrémet készíteni. Nagyon egyszerű a dolgunk: a kekszeket apróra törjük, a sütit szétmorzsoljuk, és tejszínes, tejfölös, túrós vagy mascarponés édes krémekkel rétegezzük – általában valamilyen gyümölccsel együtt. Sokszor az így kapott édesség még kapósabb, mint az eredeti süti volt.
Tortillatekercs sült hússal és zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 tortillalap
- 8 szelet sajt
- 1-2 ek. tejföl
- néhány szelet sült csirkemell
- pár levél saláta
- kápia paprika vagy paradicsom
- 1 citrom
- 2 gerezd fokhagyma
- egy kis csokor petrezselyemzöld
A petrezselyemzöldet finomra aprítjuk, és összekeverjük 1/2 citrom frissen facsart levével. A fokhagymát kés lapjával kissé szétnyomjuk. Mindezt hozzáadjuk a tejfölhöz, és összekeverjük.
A tortillalapokat munkalapra terítjük, és megrakjuk a sajtszeletekkel, a sült csirkemellel valamint a felszeletelt zöldségekkel, és meglocsoljuk a citromos-petrezselymes tejföllel. A lapokat egyenként feltekerjük, és az így kapott tekercseket 2-3 percig sütjük sütőben vagy grillserpenyőben.
Krumplifasírt
Hozzávalók:
- 30 dkg krumplipüré
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- petrezselyem / bazsalikom / spenótlevél
- só, bors
- 10 dkg reszelt sajt
A krumplipüréhez hozzáadjuk a tojást, a fokhagymát lereszelve, a petrezselymet, kevés sót és borsot, és a reszelt sajtot. Összegyúrjuk, kis pogácsákat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. 200 fokon kb. 20 percig sütjük. Adhatunk hozzá sonka, vagy baconkockákat is – és érdemes mellé valamilyen mártogatót is készíteni (tejfölből vagy joghurtból).
Narancsos-aszalt gyümölcsös kenyérpuding
Hozzávalók a kenyérpudinghoz:
- maradék száraz kenyér (legalább 25 dkg)
- 10 dkg vaj
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 2 dl tej
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 4 tojás
- 2 dl zsíros tejszín
- 3 ek. méz
- 1 csipetnyi fahéj
- aszalt áfonya, barack és szilva
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd vegyél elő egy nagy tűzálló edényt. Vágd össze a kenyereket 1×1 centiméteres kis kockákra. Az edényt vajjal kend ki, és szórd bele a kenyérkockákat.
A tojásokat üsd fel, kapard bele a vaníliát, öntsd hozzá a tejet, a tejszínt, a narancslevet, a narancs reszelt héját, a mézet és a csipetnyi fahéjat, majd öntsd rá a tálba a kenyérkockára, és szórj rá aszalt gyümölcsöket. Az előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sül.
Csokis pohárkrém maradék sütiből
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
- 2 banán
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg natúr joghurt / tejföl
- 2-3 ek. porcukor
- 10-15 dkg csokis keksz / sütimorzsa
- 10 dkg étcsokoládé
A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a joghurtot és összeforgatjuk. A csokis kekszet, vagy a maradék süti felaprítjuk, kis kockákra vágjuk, vagy morzsoljuk, a banánt felszeleteljük. A poharakba krémet kanalazunk, rászórunk egy adag sütimorzsát, következik pár szelet banán, majd ismét krém, és így tovább a pohár tetejéig. Olvasztott étcsokival meglocsoljuk, és tálalhatjuk is!