Csak néhány paradicsomot szeretett volna enni az ebédjéhez az egyik kolléganőnk, de miután felvágta őket, hamar elment az étvágya.
Első pillantásra kukacnak látszó, zöldes-fehéres lények rejtőztek a zöldség belsejében. Pedig kívülről teljesen rendben voltak a magyar paradicsomok, amelyeket nagyjából két hete vett egy hipermarketben.
A bizarr látványról kiderült, hogy nem hernyók szállták meg a zöldséget, és nem is a génmódosítás áll a háttérben.
Ez a paradicsom elevenszülő. Vagyis a magok még a paradicsom belsejében kicsíráztak.
A Hobbikert cikke szerint ez elég ritkán fordul elő, általában akkor következik be, amikor a termés kezd túlérni, és valamilyen tápanyaghiány lép fel. Ilyenkor a magok szunnyadó állapotáért felelős hormonok elfogynak, a bogyó belseje pedig miniatűr melegházzá válik. Akár a héjat áttörve is kicsírázhatnak az elevenszülő paradicsomok.
Bár a legtöbbször nem okoz gondot, ha megesszük a kicsírázott paradicsomot, bizonyos esetekben rosszullétet okozhat. Ezért a biztonság kedvéért inkább dobjuk ki.