Az alappalacsinta receptje persze legtöbbünknek megvan, habár ezen is lehet variálni, és szeretjük is. De gluténérzékenyek esetében a hagyományos búzalisztet cserélni kell, mondjuk hajdinalisztre. Persze csacskaság lenne ugyanazt az ízvilágot keresnünk, mint a hagyományos palacsinta esetében. Inkább engedjük ezt el, és legyünk nyitottak új ízekre.
A francia (pontosabban breton) palacsinta, azaz a galette alapja a hajdinaliszt. Ennél fogva szuperül használható gluténérzékenység esetén. De ezt a különleges sós palacsintát azok is bátran kipróbálhatják, akik egy igazán extra és finom reggelire vágynak vasárnap reggel.
Palacsinta mindenhol
Van olyan nemzet, amelyik repertoárjában nem szerepel a palacsinta? Aligha. A legkedveltebbek persze az édes változatok, nutellával, csokival vagy lekvárral töltött palacsinták. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy a sós palacsinták rajongótábora is elég nagy. Ott van mindjárt a hortobágyi húsos palacsinta, van aki a túrós-szalonnás palacsintára esküszik. Próbáljuk ki bátran ezt a hajdinalisztből készült sajtos-sonkás verziót is.
Sajtos-sonkás palacsinta
Hozzávalók 10 db-hoz:
- 20 dkg hajdinaliszt
- 1 tojás
- csipet só
- 3,5-4 dl víz
- vaj
- sonka
- szeletelt ementáli sajt
Elkészítés:
- A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval és a tojással, majd hozzáadjuk a vizet, míg folyós masszát nem kapunk.
- Hagyjuk állni egy órát, majd vajjal kikent serpenyőben kisütjük.
- A hajdinás palacsintát a meleg serpenyőbe visszatéve megtöltjük a sajttal és a felkockázott sonkával.
- A széleit visszahajtjuk, és addig sütjük, míg a sajt el nem olvad.