Gasztro

Isteni reggeli: gluténmentes palacsinta francia módra

Végre itt egy gluténmentes palacsinta recept, ami nemcsak, hogy működik, de finom is. Sokan megijednek a kevésbé ismert lisztek használatától, de ha azt mondjuk, hogy a hajdinalisztes palacsintát a franciák már rég tökélyre fejlesztették, mindenki megnyugszik.

Az alappalacsinta receptje persze legtöbbünknek megvan, habár ezen is lehet variálni, és szeretjük is. De gluténérzékenyek esetében a hagyományos búzalisztet cserélni kell, mondjuk hajdinalisztre. Persze csacskaság lenne ugyanazt az ízvilágot keresnünk, mint a hagyományos palacsinta esetében. Inkább engedjük ezt el, és legyünk nyitottak új ízekre.

A francia (pontosabban breton) palacsinta, azaz a galette alapja a hajdinaliszt. Ennél fogva szuperül használható gluténérzékenység esetén. De ezt a különleges sós palacsintát azok is bátran kipróbálhatják, akik egy igazán extra és finom reggelire vágynak vasárnap reggel.

Palacsinta mindenhol

Van olyan nemzet, amelyik repertoárjában nem szerepel a palacsinta? Aligha. A legkedveltebbek persze az édes változatok, nutellával, csokival vagy lekvárral töltött palacsinták. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy a sós palacsinták rajongótábora is elég nagy. Ott van mindjárt a hortobágyi húsos palacsinta, van aki a túrós-szalonnás palacsintára esküszik. Próbáljuk ki bátran ezt a hajdinalisztből készült sajtos-sonkás verziót is.

Sajtos-sonkás palacsinta

Hozzávalók 10 db-hoz:

  • 20 dkg hajdinaliszt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 3,5-4 dl víz
  • vaj
  • sonka
  • szeletelt ementáli sajt

Sonkás-sajtos hajdinalisztes palacsinta

Elkészítés:

  1. A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval és a tojással, majd hozzáadjuk a vizet, míg folyós masszát nem kapunk.
  2. Hagyjuk állni egy órát, majd vajjal kikent serpenyőben kisütjük.
  3. A hajdinás palacsintát a meleg serpenyőbe visszatéve megtöltjük a sajttal és a felkockázott sonkával.
  4. A széleit visszahajtjuk, és addig sütjük, míg a sajt el nem olvad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top