Sajtos, rukkolás, paradicsomos pirítós
Ha csak annyit teszel, hogy a megszokott sonkásszendvics-összeállítást beteszed reggel pár percre a sütőbe vagy egy toastkészítőbe, már nagyon hatásos változásokat érhetsz el. A ropogósra pirult kenyér és a megolvadt sajt ugyanis egészen más élményt nyújt, mint ha ugyanezeket az alapanyagokat hidegen rakod egymásra. Az ajánlott recept tehát a következő:
- Mosd meg a zöldségeket, majd a paradicsomot vékony szeletekre karikázd fel.
- 2 szelet kenyeret (vagy annyiszor kettőt, ahogy szendvicset szeretnél) kenj meg vajjal, majd mindegyikre tegyél 1-1 szelet sajtot, erre pedig egy szelet sonkát.
- Tedd a sütőbe a kenyérszeleteket 2-3 percre.
- A meleg kenyérszeletekre tegyél rukkolát, paradicsomot, fordítsd össze őket, és csomagold be. Kész.
Sonkás szendvics hawaii módra
Ez a szendvics is igényel pár perces melegítést és némi sütést, de ígérjük, hogy ennél több bonyodalom már nem lesz az elkészítésében. Azért ajánljuk a figyelmedbe, mert a tápláló sonka és sajt mellett gyümölcs is van benne, amely a vitamintartalma miatt jelentősen megnöveli a szendvics értékét.
- Piríts meg néhány toast kenyeret a sütőben.
- Közben a sonkaszeleteket mindkét oldalukon hirtelen süsd meg egy serpenyőben.
- Tedd a sonkát a kenyérre, erre rakj egy szelet sajtot, szórd meg Cayenne-borssal, majd tegyél erre egy vékony ananászszeletet. Ehhez előzetesen olyan ananászkonzervet kell beszerezned, amelyben karikára van szelve a gyümölcs, vagy pedig egy komplett ananászt vegyél egyben. Ez utóbbi felszeletelése kissé időigényesebb dolog, viszont cserébe magad döntheted el, milyen vastagok legyenek a szeletek, és a gyümölcs is friss. Ha van elég időd, mindenképpen ezt ajánljuk.
- Az ananászra tegyél még egy réteg sajtot.
- Tedd be a szendvicset 200 fokos sütőbe addig, amíg a sajt megolvad.
- Még finomabb lesz a szendvics, ha az ananász közepébe egy kevés ribizli- vagy áfonyalekvárt teszel.