Gasztro
Szponzorált tartalom

Így lehet természetesen laktózmentes egy sajt

A laktózérzékenység Magyarország lakosságának körülbelül 30-40 százalékát érinti, azonban sokan még csak arról sem tudnak, hogy laktózérzékenyek. Így válassz finom és egészséges sajtokat, amelyek biztos, hogy nem ártanak az egészségednek!

A laktózérzékenység nem a világ vége, és egy kis odafigyeléssel könnyedén alakíthatod úgy az étkezésedet, hogy észre sem veszed, az, amit eszel, laktózmentes.

A laktózintolerancia tünetei

A szervezetük megfelelő működéséhez és a tejcukor, vagyis a laktóz lebontásához a laktáz enzimek nélkülözhetetlenek. Ha nincs elegendő mennyiségű enzim, a laktóz nem tud a vékonybél falán keresztül felszívódni, így továbbvándorol a bélrendszerben, és a vastagbélbe jutva vizet von ki a vérből. A vízzel keveredve megerjed, és puffadást, bélgörcsöket, hasmenést, valamint szorulást okozhat.

Ritkább esetekben a bőrproblémák, a levertség és a depresszív hangulat is jelezhetnek laktózintoleranciát. Ha érzékenyek vagyunk a tejcukorra, a hiányzó laktóz enzimet tablettával is pótolhatjuk, azonban ha inkább a természetes megoldások hívei vagyunk, érdemes eleve laktózmentes élelmiszereket választani.

Természetesen laktózmentes sajtok

Ha laktózérzékeny vagy, biztos, hogy hallottál már a laktózmentes tejtermékekről, de nem csak mesterséges úton állítanak elő tejcukorra érzékenyek számára ételeket. Kétféle módon lehet laktózmentes egy sajt: laktáz enzim hozzáadásával vagy természetes módon. Ha laktáz enzimet adnak a sajthoz, akkor az enzim a laktózt glükózra és galaktózra bontja, és az így készült sajtok íze a glükóz miatt édesebb. De léteznek természetes módon laktózmentes sajtok is: az érési folyamatnak köszönhetően a tejcukor lebomlik, így a sajtot a tejcukorérzékenyek is fogyaszthatják. A parmezán és az ementáli sajt érlelési folyamata is ilyen, azaz általános szabályként elmondható, hogy minél keményebb egy sajt, annál kevesebb tejcukrot tartalmaz.

Vagyis léteznek olyan sajtok, amelyekben annyira kevés a szénhidrát és a cukor, hogy laktózmentesnek minősülnek anélkül, hogy előállításuk során enzimmel befolyásolták volna a laktóz lebomlását. De nem feltétlenül a termékeken nagy betűkkel hirdető felirat lesz az, ami elárulja számodra, hogy melyik sajt a laktózmentes. Helyette az összetevők listájáról is tájékozódhatsz: ha 100 gramm sajtban 0,1 gramm szénhidrát vagy cukor van, akkor az a sajt egészen biztosan laktózmentes. Ha laktózérzékeny vagy, keresd a „természetes módon laktózmentes” jelölést a termékeken!

A természetes sajtokat alapvetően tejből vagy tejszínből, sóból, valamint oltóanyagból készítik, amelyhez adott esetben fűszereket, ízesítőket adnak. Mivel ezekben a sajtokban nincs cukor, ezért laktózmentesnek számítanak, vagyis laktózérzékenyek is ehetik. A biztonság kedvéért jó, ha megnézed a címkét, amin a kalóriatartalom, a szénhidrát, a telített zsírsavak, a só és a fehérje mértékén kívül a cukor mennyiségét is fel kell tüntetni, ami ha 0,1 gramm/100 gramm, a sajtot máris dobhatod a bevásárlókosaradba!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top