Van úgy, hogy nincs kedvünk a tűzhely mellett állni egész nap, ha jönnek a vendégek. Nem is muszáj meleg vacsorát prezentálnunk, elegendő ínycsiklandó falatkákkal készülnünk. A mediterrán partifalatok, vagy borkorcsolyák pedig ezerféleképpen elkészíthetők, így sokkal változatosabbal tudnak lenni, mint ha egy-kétféle meleg ételt készítenénk.
A tapas, egy falatka Spanyolország
Ráadásul a tapas nem is csak feltétlenül hideg partifalatokat jelent, inkább a hagyományos spanyol ételek mini kóstolói: tenger gyümölcsei, sok zöldséggel, paella vagy gazpacho. Nézzük mi az, amit mindenképpen érdemes elkészíteni egy barátokkal eltöltött estére.
Burgonyás tortilla
Tulajdonképpen egy tojásos-krumplis rántotta. Előnye , hogy könnyen-gyorsan megvan, és hidegen is tálalhatjuk, ha jó előre elkészül.
A karikára vágott krumplit sózzuk, borsozzuk és kevés olívaolajon 20-25 perc alatt megsütjük a felszeletelt hagymával együtt. Ha kész összekeverjük a felvert tojásokkal, és mehet vissza az egész sülni a serpenyőbe, nagyjából 10 percre.
Quinoás csirkefalatok
A csirkét kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és a hagyományos módon beforgatjuk lisztbe, tojásba – végül zsemlemorzsa helyett quinoába. És így sütjük ki olajban.
Jamón sonkatál
Az egyik legismertebb tapasos tál a híres spanyol sonkával. Persze mi otthon készíthetünk magyaros verziót, nálunk is könnyen beszerezhető füstölt, szeletelt sonkával, kolbásszal, egyéb felvágottakkal. Egészítsük ki finom sajtokkal és persze ropogós bagettszeletekkel.
Polenta vagy puliszkafalatok
A nálunk is ismert kukoricadarás megfőtt puliszkából kis formákat nyomunk és ezt ízesítjük pestóval, olívabogyóval vagy szardellával.
Olajos grillzöldségek
Felkarikázott sárgarépát, cukkinit vagy tényleg bármilyen zöldséget, amit otthon találunk olívaolajban meggrillezünk roppanósra.