Bársonyosabb és nagyobb lyukú az az ementáli sajt, amelyet folyamatosan zenén érlelnek, svájci kutatók szerint a hiphop ebből a szempontból hatékonyabb, mint Mozart zenéje. A Berni Művészeti Egyetem kutatói kilenc darab tízkilós ementáli sajtkorongot érleltek különállóan faládákban szeptembertől fél éven át, hogy teszteljék, miként hat a zene ízük és állaguk alakulására.
A sajtoknak 24 órán át három különböző dallamot, egy hiphopszámot, Mozart A varázsfuvola című operáját és a Led Zeppelin klasszikusát, a Stairway to Heaven című számot játszották. „A legnyilvánvalóbb különbséget az ízerősségben, a szagban és az aromában észleltük” – tolmácsolták a berni kutatók a gasztronómiai zsűri vaktesztelésének eredményét. „A hiphopon érlelt korong került a lista élére, ami a gyümölcsösségét illeti, ennek volt a legerősebb illata és aromája” – tették hozzá.
Benjamin Luzuy, a svájci televízió neves séfje, a zsűri tagja elmondta, hogy „a különbségek igen nyilvánvalóak voltak a sajtok állagát, ízét, megjelenését illetően, valóban nagy volt a különbség”. A kísérletben nem hangszórókkal, hanem mini-adókészülékekkel továbbították a zene energiáját a sajtokba. „Az összes energia közvetlenül rezonált a sajtokban” – magyarázta Michael Harenberg, az egyetem kutatója.
A sajtokat a zsűri kétszer tesztelte, és mindkét alkalommal nagyjából ugyanaz az eredmény jött ki. A további kutatásban a hiphopra fognak összpontosítani: 5-10 sajtot tesznek majd ki különféle hiphopdallamoknak, s utána összehasonlítják őket.
(MTI)