Biztos mindegyikünkkel előfordult már, hogy megcsodáltuk a cukrászdák gyümölcsös-zselés sütikínálatát. Egyszerűen elképesztően színesek, tökéletesen megkomponáltak a sütik, ez pedig a zselének is köszönhető, ami a torta tetején tartja a katonás rendben felhelyezett gyümölcsöket.
A zselé nemcsak szép
A legtöbb esetben a süteményekhez nemcsak a küllem miatt fontos a zselatinréteg, hanem azért is, mert ezzel védjük meg a gyümölcsöket az oxidáció folyamatától, azaz attól, hogy a szabad levegőn erjedésnek induljanak.
A boltokban kapható, iparilag előállított zselatin por vagy lap formájában kerül forgalomba. Ezek állati eredetű alapanyagokból készülnek: általában sertés bőrből, inakból és csontokból. Meleg vagy forró vízbe keverve rögtön elolvadnak, és már használhatók is. Aki viszont inkább saját készítésű zselatinnal szeretne dolgozni a hétvégi sütemény elkészítésekor, ami ráadásul semmiféle állati eredetű hozzávalót sem tartalmaz, annak az alábbi receptet ajánljuk. Ez egy igazán könnyen elkészíthető gyümölcszselé, amit ugyanúgy használhatunk süteményekhez, mint a boltban vásárolt állati zselatinport.
Vegán zselatin
Hozzávalók:
- 200 ml víz
- 80 g cukor
- 1 ek. citromlé
- 1 ek. kukoricakeményítő
- 1 csésze hideg víz
Elkészítés:
- Egy edényben keverjük össze a vizet, a citrom levét és a cukrot, majd lassú tűzön főzzük addig, amíg a cukor tökéletesen el nem olvad.
- Oldjuk fel a kukoricakeményítőt a csésze hideg vízben, majd keverjük addig, míg teljesen homogén nem lesz, fehéres színnel.
- A felforrósított cukros vizet öntsük össze a keményítős vízzel, és keverjük teljesen csomómentesre egy kézi habverővel. A zselatin azonnal dolgozni kezd, és az egyvelegünk máris nem olyan folyós.
- Pár percig még melegítsük, majd zárjuk le alatta a tűzhelyet.
TIPP: Ha az elkészült zselatin langyosra hűlt, már önthetjük is a gyümölcsös sütemény vagy torta tetejére. Egy kanál segítségével próbáljuk meg egyenletesen eloszlatni a felületen.