nlc.hu
Gasztro
Így készíts gyümölcszselét otthon

Így készíts gyümölcszselét otthon

Teljesen természetes alapanyagokból otthon is könnyedén előállíthatunk szuper gyümölcszselét. Nem kell mást tenni, mint követni ezt a 4 lépést, és máris mehet a hétvégi sütihez a fantasztikus zselé.

Biztos mindegyikünkkel előfordult már, hogy megcsodáltuk a cukrászdák gyümölcsös-zselés sütikínálatát. Egyszerűen elképesztően színesek, tökéletesen megkomponáltak a sütik, ez pedig a zselének is köszönhető, ami a torta tetején tartja a katonás rendben felhelyezett gyümölcsöket.

A zselé nemcsak szép

A legtöbb esetben a süteményekhez nemcsak a küllem miatt fontos a zselatinréteg, hanem azért is, mert ezzel védjük meg a gyümölcsöket az oxidáció folyamatától, azaz attól, hogy a szabad levegőn erjedésnek induljanak.

Epres-zselés sütemény

A boltokban kapható, iparilag előállított zselatin por vagy lap formájában kerül forgalomba. Ezek állati eredetű alapanyagokból készülnek: általában sertés bőrből, inakból és csontokból. Meleg vagy forró vízbe keverve rögtön elolvadnak, és már használhatók is. Aki viszont inkább saját készítésű zselatinnal szeretne dolgozni a hétvégi sütemény elkészítésekor, ami ráadásul semmiféle állati eredetű hozzávalót sem tartalmaz, annak az alábbi receptet ajánljuk. Ez egy igazán könnyen elkészíthető gyümölcszselé, amit ugyanúgy használhatunk süteményekhez, mint a boltban vásárolt állati zselatinport.

Vegán zselatin

Hozzávalók:

  • 200 ml víz
  • 80 g cukor
  • 1 ek. citromlé
  • 1 ek. kukoricakeményítő
  • 1 csésze hideg víz

Elkészítés:

  1. Egy edényben keverjük össze a vizet, a citrom levét és a cukrot, majd lassú tűzön főzzük addig, amíg a cukor tökéletesen el nem olvad.
  2. Oldjuk fel a kukoricakeményítőt a csésze hideg vízben, majd keverjük addig, míg teljesen homogén nem lesz, fehéres színnel.
  3. A felforrósított cukros vizet öntsük össze a keményítős vízzel, és keverjük teljesen csomómentesre egy kézi habverővel. A zselatin azonnal dolgozni kezd, és az egyvelegünk máris nem olyan folyós.
  4. Pár percig még melegítsük, majd zárjuk le alatta a tűzhelyet.

TIPP: Ha az elkészült zselatin langyosra hűlt, már önthetjük is a gyümölcsös sütemény vagy torta tetejére. Egy kanál segítségével próbáljuk meg egyenletesen eloszlatni a felületen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top