A tojás a rápecsételt szavatossági idő lejárta után is még jó ideig elfogyasztható. Ezzel a pofonegyszerű teszttel pedig gyorsan megy az ellenőrzés, kiderítheted, meddig ehető még.
A vegetáriánus életmód terjedésével
egyre több tojás fogy – akár hús helyett is.
Egy angol felmérés szerint viszont sokkal többet ki is dobunk belőlük, mint eddig bármikor. A Too Good To Go ételpazarlás elleni app szerint csak az Egyesült Királyságban 720 millió tojást dobtak ki 2018-ban, háromszor annyit, mint tíz évvel azelőtt. Ennek oka pedig a rájuk nyomtatott szavatossági idő, aminek lejárta után sokan gondolkodás nélkül kihajítják őket.
A szavatossági időt úgy adják meg, hogy
azon belül semmiképp sem romolhat meg az étel,
extrém viszonyok közt sem. Ez a tojás esetében azt jelenti, hogy a rányomtatott időn túl még két-három hétig biztosan felhasználhatjuk. Az alábbi egyszerű és gyors trükk, a vizes teszt, anélkül árulja el, hogy jó-e még, hogy felütnénk a tojást.
A vizes teszt
Tegyük a tojást vízbe! Ha elfekszik a pohár vagy tál hideg víz alján, még jó és friss. Ha csak érinti az alját, de nem fekszik el vízszintesen, akkor ideje minél előbb felhasználni. Ha pedig már a víz tetején lebeg, akkor megromlott.
Erről van szó: