A „batch cooking” szó szerint kötegelt főzést jelent, azaz egy olyan összehangolt műveletsorozatot, amiből csak jól jöhetünk ki. Itt most nem a random örömfőzésről lesz szó, ez a főzés időhatékonyságáról szól, a többit hagyjuk meg a hobbiszakácsoknak.
Hetente csak egyszer főzz! – szabályok
Ahhoz persze, hogy heti egynél többször ne álljunk órákig a konyhapult és a főzőlap előtt, vannak szabályok, amiket figyelembe kell venni.
- Találni kell egy napot, amit be tudunk erre áldozni
- Ki kell gondolni, milyen ételeket szeretnénk megfőzni, recepteket begyűjteni
- Be kell vásárolni a hozzávalókat
- Kellenek tárolóedények, fagyasztós zacskók
- Helyet kell szorítani a hűtőszekrényben, fagyasztóban
- Állítsuk össze végül a heti menüt, és e szerint tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba az elkészült fogásokat
Hűtő vagy fagyasztó?
Vannak kész ételek, amelyek nagyon prímán elvannak pár napot a sima hűtéssel is:
- Rizs – tilos fagyasztóba tenni, mert tönkremegy, ellenben a hűtőszekrényben eltartható jó pár napig
- Hüvelyesek – mindkét helyen nagyon jól elvannak. Az előre főzéshez tökéletes alapanyagok: a bab, borsó, csicseriborsó.
- Főtt, párolt zöldséget ne tegyünk a fagyasztóba, főleg ha előzőleg onnan vettük ki.
- Beízesített darált hús, akár fasírtnak, akár hamburger pogácsának, tökéletesen eltartható a fagyasztóban.
- A hűtőszekrényben pár napig szuperül elállnak a bekevert krémek: hummusz, guacamole, tzatziki.